Glas Javnosti

TRI NAJČITANIJE KNJIGE O AVGANISTANU: Jeste li pročitali bar jednu? (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Decenije prolaze, a situacija u Avganistanu se menja iz lošije u goru. Šta se tamo trenutno zaista događa, verovatno ćemo saznati od svedoka i izbeglica.

O Avganistanu napisano je mnogo knjiga, ali nijedan autor nije postigao čitanost veću od Haleda Hoseinija. Njegove knjige su malobrojne, dok broj čitalaca debelo prelazi 50 miliona i raste svakodnevno. Ako dosad niste upoznali opus ovog autora, evo prilike da pročitate nekoliko modernih klasika koji diraju srce i dušu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ??✍️? (@poezija_i_slika)

Lovac na zmajeve (2003.)

"Lovac na zmajeve" je prvi roman avganistanskog pisca koji je odmah postao uspešan, provevši čak 101 nedelju na listi najčitanijih naslova The New York Timesa. Isti nadimak nosi i Hasan, nepismeni avganistanski dečak s neverovatnom sposobnošću da predoseti na koje će mesto sleteti papirni zmaj.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dijana Miković (@dijanaaa74)

Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svom životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu i potom do San Franciska. Paralelno uz priču o dečačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Avganistanu, neverovatno nesrećnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija, a potom dokrajčio talibanski režim. Hoseinijev prvenac  pobrao je brojne pozitivne kritike; ovenčao se nekim od najprestižnijih nagrada za književna dostignuća i u duše ljudi usadio seme ljubavi i saznanja o Avganistanu i njegovoj kulturi, njegovim žiteljima i njihovim naravima. Seme saznanja o izgubljenoj naciji o kojoj smo do tada znali samo kao o ratnom poprištu bez izgleda za vaskrsenjem i spasom od teških i mučnih, ratnih godina. A ipak, zahvaljujući Hoseiniju, Avganistan je postao mnogo više od toga, a rečenica koja provejava kroz roman "Za tebe ako treba i hiljadu puta" nateraće vas da se svaki put iznova naježite.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Born to be Milica ? (@milicasi)

Hiljadu čudesnih sunaca (2007.)

Drugi po redu roman iz pera Haleda Hoseinija govori o tridesetogodišnjem prijateljstvu između dve žene koje su pretrpele neizreciv gubitak i muke kroz decenije ratovima obeležene avganistanske istorije. To je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i duboko potresna priča o porodici i neobičnom prijateljstvu, priča o jednom vremenu koje ne prašta i neuništivoj ljubavi. Baš kao i njegov prethodnik, roman Lovac na zmajeve, i Hiljadu čudesnih sunaca se zadržao na bestseler listi New York Timesa nedeljama, upriličen je i na pozorišnim daskama, a najavljena je i njegova ekranizacija.

A planine odjeknuše (2013.)

" U Avganistanu ima mnogo dece, ali malo detinjstva"...U ovoj priči koja u središte ne stavlja samo odnos između roditelja i dece, već i onaj braće i sestara i rođaka i staratelja, Hoseini istražuje mnoge načine na koje porodice brinu, nanose bol, izdaju, poštuju i žrtvuju se jedni za druge i koliko nas često iznenade postupci onih nama najbližih u trenutku kad nam je to najvažnije. Kroz niz priča unutar priče, ispripovedanih s mnogih stanovišta, neprestano se podsećamo kako dela ljudi, čak i ona naizgled nesebična, nikad nisu nedvosmislena.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Galena beautiful stuff ? (@citati_beautiful_stuff)

Jeste li pročitali romane Haleda Hoseinija? Koji je na vas ostavio najjači utisak?

Inače, autor knjiga poslednjih je dana napisao da "narod Avganistana ovo ne zaslužuje", kao i da je "predsednik Bajden propustio da odgovori na ključna pitanja".

„Sa velikom tugom sam posmatrao razvoj događaja u Avganistanu. Duboko sam razočaran i ozbiljno zabrinut za državu. Poslednjih dvadeset godina bilo je izazovno, ali mukotrpan napredak sada je ugrožen. SAD i međunarodna zajednica moraju preduzeti korake kako bi sprečili humanitarnu krizu u Avganistanu. Moraju da izvrše pritisak na talibane da poštuju osnovna ljudska prava Avganistanaca, posebno žena i devojaka, te da se suzdrže od upotrebe nasilja nad avganistanskim građanima“, rekao je Hoseini.

Za svetske medije je ovih dana rekao kako je za njega šokantno da gleda šta se dešava njegovoj zemlji i njegovom gradu Kabulu u kome je odrastao, išao u školu, imao prijatelje i za koji je duboko vezan, iako ne živi u njemu već duže vreme.

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR