Glas Javnosti

“Nišvil," i ove godine ostaje u Nišu, Uprkos najavama o selidbi u inostranstvo

Kultura
Autor: Glas javnosti

Iako je sednica Saveta Nišvila, na kojoj je trebalo da se odlučuje o njegovoj sudbini, odložena za utorak zbog nepostojanja kvoruma, direktor Festivala Ivan Blagojević navodi da će on i ove godine biti održan u Nišu. Kaže da su iz kabineta gradonačelnice u petak dobili obaveštenje da će im budžet biti uvećan za 5 miliona dinara i da su nesporazum u vezi sa budžetskom inspekcijom rešili.

Da li će Nišvil ostati u Nišu, da li će se promeniti njegov obim ili će on prestati da postoji - pitanja su koja stoje otvorena od prošle godine. Zbog neizvesnosti je krajem 2022. obustavljeno i potpisivanje ugovora sa izvođačima, a direktor je rekao da Nišvil ima dug od 11 miliona dinara.

Tako ove godine kasni i prodaja karata, koja je ranije počinjala već decembra, a organizatori su za ponedeljak, 6. februar, najavljivali sednicu Saveta Nišvila, na kojoj bi trebalo odlučivati o njegovoj sudbini, uz poruku da je održavanje Festivala ugroženo.

Ni iz Gradskog veća, ni iz gradske Skupštine nisu znali gde je danas trebalo da bude održana sednica Saveta, pa su iz Skupštine rekli da bi ona trebalo da bude u Gradskoj kući, a iz Veća da tamo sigurno nije.


Međutim, sednica je svakako odložena za utorak, 7. februar, kako navode organizatori, zbog nepostojanja kvoruma. Ipak, Blagojević kaže da će Nišvil upravo u Nišu zaokružiti 30 godina postojanja.

Pojašnjava da je u petak stiglo pismo iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski, u kome piše da će umesto 30 miliona dinara džez festival ove godine dobiti 35.

Očekivao je, kaže, povećanje budžeta od 16% s obzirom na rast cena, ali ocenjuje da je i povećanje od 5 miliona dinara bolja podrška Grada u odnosu na prošlogodišnju, kada im je na raspolaganju bilo 24 miliona.

Rešen je, dodaje, i nesporazum sa Gradom koji se tiče budžetske inspekcije, jer su iz Grada Niša ranije tvrdili da je razlog smanjenja budžeta Nišvilu to što nisu opravdali troškove za prošle dve godine.

Prema njegovim rečima, odmah nakon sednice Saveta počeće potpisivanje ugovora sa izvođačima jer njih 116 trenutno čeka na to. Od 10. februara najavljuje i prodaju ulaznica i kaže da će prvih 500 kompleta biti po beneficiranoj ceni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR