Glas Javnosti

Otišla na promenu pola, pa se sve zakomplikovalo

Svet
Autor: Glas javnosti

Ona je morala da hoda noseći kofer dok je dilatator - silikonski uređaj koji se koristi za sprečavanje skupljanja nakon vaginoplastike - još bio na mestu

Šona Tompson, 41-godišnja transrodna žena, napravila je hrabar korak kada je odlučila da otptuje u Tursku na operaciju promene pola kako bi izbegla osmogodišnje čekanje na listi Nacionalne zdravstvene službe (NHS). Nakon što se kao školarac osećala zarobljena u muškom telu, Šona je čekala 30 godina da konačno shvati svoju pravu suštinu. Operacija u Izmiru je uspešno obavljena, ali su komplikacije nastale prilikom povratka kući, kada nije stigla unapred dogovorena pomoć na aerodromu.

Šona je trebalo da bude odvezena do aviona u invalidskim kolicima po dolasku u Izmir kolima hitne pomoći, ali je umesto toga morala da ide peške noseći kofer. Unutrašnje povrede zadobijene tokom putovanja dovele su je do toga da je hitno prebačena u bolnicu NHS u njenom rodnom gradu Blekpulu, u Lankaširu, gde je čekala 12 sati u invalidskim kolicima. Tokom svog putovanja od Izmira do Mančestera, preko Istanbula, Šona je zadobila ozbiljne unutrašnje povrede i tvrdi da je tretman koji je dobila u bolnici Blekpul Viktorija zahtevao da se vrati u Izmir na ponovnu operaciju.

Ona je morala da hoda noseći kofer dok je dilatator - silikonski uređaj koji se koristi za sprečavanje skupljanja nakon vaginoplastike - još bio na mestu.


Teška iskustva u bolnici

Šona je svoj boravak u bolnici opisala kao noćnu moru, sastavljenu od problema od početka do kraja. Čekala je oko 12 sati u invalidskim kolicima da bi je pregledali u Urgentnom centru, a tokom boravka u bolnici, osoblje joj se stalno pogrešno obraćalo muškim zamenicama, što je Šona doživljavala kao nepoštovanje. Posle operacije uklanjanja inficiranog tkiva, usledile su dalje povrede usled prekomernog uklanjanja tkiva, a Šona je dobila i lek na koji je bila alergična, što je izazvalo napade.

Posle uspešne operacije, Šona se vratila svojoj porodici u Blekpul. Zahvaljujući podršci svojih TikTok pratilaca, uspela je da prikupi novac da se vrati u Tursku na korektivnu operaciju. Šona ističe da je kroz sve poteškoće imala podršku supruge i dece, te da se sada raduje novom životu žene o kojoj je maštala od detinjstva.

Šona je počela svoju borbu da prihvati sebe kao ženu sa 11 godina, kada je svoje želje prvi put poverila baki. Oduvek se osećala kao žena, a konačno ostvarenje te želje došlo je posle mnogih poteškoća i prepreka. Iako je put bio neravan, Šona se sada raduje budućnosti i pripisuje podršku i razumevanje svoje supruge kao ključne faktore na njenom putu ka istinskoj sreći.



Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR