Glas Javnosti

Dobre vesti iz Nemačke: Pojeftinjuje hrana prvi put od 2015. godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Nemačkoj usporila je i u martu, uz pojeftinjenje hrane prvi puta od početka 2015. godine i kontinuirani pad cena energije, pokazalo je u utorak izveštaj statističkog zavoda.

Potrošačke cene bile su u martu više za 2,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mesecu, izračunao je preliminarno Destatis.

U februaru bile su više za 2,5 posto nego pre godinu dana, pokazuju podaci statističkog zavoda.

Stopa inflacije je sad na razini iz maja 2021.

Stopa inflacije spustila se u martu na nivou iz maja 2021. godine, napominju u statističkoj kancelariji.

Na mesečnom nivou potrošačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji su porasle, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, za 0,4 posto, istim tempom kao i u februaru, pokazuju Destatisovi podaci.


Hrana je u martu prema prvoj Destatisovoj proceni pojeftinila na godišnjem nivou prvi puta od februara 2015., i to za 0,7 posto. U februaru bila je za 0,9 posto skuplja nego godinu dana ranije.

Nemačka domaćinstva izdvajala su u martu 2,7 posto manje za energiju i motorna goriva nego u istom mesecu prošle godine, izračunali su statističari. U februaru stajali su h 2,4 posto manje nego godinu dana ranije.

Cene su im pale uprkos ukidanju cenovnog limita i poskupljenju ugljen dioksida, ističe Destatis. Tablice pokazuju i da su pojeftinili treći mesec zaredom.


Usluge su ponovno poskupele, za 3,7 posto, nešto snažnije nego u februaru.

Temeljna inflacija, koja isključuje cene hrane i energije, iznosila je u martu 3,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u februaru.

Harmonizirani indeks potrošačkih cena (HICP) koji se koristi radi poređenja s ostalim zemljama Evropske unije pokazao je rast cena u martu za 2,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec. U februaru cene merene HICP-om bile su na godišnjem nivou veće za 2,7 posto.
Na mesečnom nivou HICP preliminarno pokazuje rast cena od 0,6 posto, kao i u februaru.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR