Glas Javnosti

Letonija legalizovala istopolone brakove

Svet
Autor: Glas javnosti

Letonski parlament danas je odlučio da dozvoli istopolnim parovima da registruju partnerstvo, omogućavajući im da budu pravno priznati, ali i dalje imaju manje prava od bračnih parova.

Homoseksualnost ostaje pitanje koje izaziva podele u Letoniji, čiji su zakonodavci promenili ustav 2005. da definišu brak kao zajednicu dozvoljenu samo između muškarca i žene.


Novi zakon, koji bi trebalo da stupi na snagu sredinom sledeće godine, dozvoljava istopolnim parovima da registruju svoje partnerstvo kod javnog beležnika.


Partneri u takvom odnosu imaju pravo na bolničke posete i neke poreske i socijalne beneficije. Ali Kaspars Zalitis, aktivista za prava homoseksualaca, skrenuo je pažnju na činjenicu da istopolni parovi i dalje neće moći da usvajaju decu i da će se suočiti sa problemima nasleđivanja.


„Ovo je sjajan početak... Letonija nije jedna od šest zemalja u Evropskoj uniji koje ne priznaju istopolne parove“, rekao je on.


Ministar: Priznajemo da imamo porodice koje nisu u braku i na taj način mogu da registruju svoju vezu
Letonski parlament izabrao je predsednika Edgarsa Rinkevičsa za prvog otvorenog gej šefa države u Evropskoj uniji u maju, uprkos tome što je 45 odsto Letonaca u anketi Evrobarometra iz 2019. reklo da bi im bilo neprijatno da imaju gej ili biseksualnu osobu na visokoj funkciji.


Anketa iz 2019. pokazala je da 54 odsto Letonaca smatra da je neprijatno imati kolegu homoseksualca ili biseksualca, dok prema anketi Globsec iz 2023. godine, samo 40 odsto Letonaca podržava legalizaciju istopolnih prava kao što je brak.


Ministarka pravde Inese Libina-Egnere rekla je da parlament nema nameru da partnerima u građanskim zajednicama obezbedi slična prava kao bračnim parovima.

„Prepoznajemo da imamo porodice koje nisu venčane i na ovaj način mogu da registruju svoju vezu“, rekla je ona.„Politička volja je da imamo zaista specifičnu vrstu registrovanog partnerstva.


Najviši sud Letonije presudio je 2020. godine da zemlja mora da prizna nevenčane porodice, a 46 istopolnih parova uspešno je podnelo zahtev sudovima da budu priznati kao porodične zajednice, objavio je javni emiter LSM.

Sused Letonije Estonija legalizovao je istopolne brakove u junu.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR