Glas Javnosti

Bajden danas proslavlja 81. rođendan

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džo Bajden, koji danas slavi 81. rođendan, dobro zna da su mu godine ujedno i glavni hendikep godinu dana pred predsedničke izbore 2024. godine.

Predsednik Džo Bajden slavi svoj 81. rođendan, dok pitanja o godinama i dalje dominiraju dok se približavaju izbori 2024. godine.

Demokrata Bajden je već najstariji predsednik u američkoj istoriji, a ako osvoji drugi mandat, što bi želeo, imaće 86 godina kada napusti Belu kuću.


Prema njegovom poslednjem sistematskom pregledu, američki predsednik Bajden je dobrog zdravlja. Njegov doktor ga opisuje kao snažnog, ali nema sumnje da Bajdenov izgled ne odgovara njegovim godinama.

Hod mu je bio veoma ukočen, glas mu je često bio slab i teško se čuo, a govor često nejasan. S druge strane, Bajden redovno tvrdi da su pozne godine preduslov za mudrost o ključnim pitanjima američkog političkog života i previranja u svetu.


U nedavnom govoru radnicima automobilske industrije, on je ismevao takvu zabrinutost zbog starosti. Kada je neko pao tokom njegovog govora, prvo je pitao: „Je li sve u redu?“, a zatim dodao: „Želim da novinari znaju da to nisam bio ja“.

Podsećamo, najstarija osoba izabrana za američkog predsednika bio je Džozef Bajden sa 77 godina. Bajden je proslavio rođendan između dana izbora i dana inauguracije, čime je napunio 78 godina kada je položio zakletvu.

Bivši predsednik Donald Tramp, republikanski favorit, ne zaostaje mnogo sa 77 godina. Ali Bajden se do sada suočavao sa većom kontrolom svojih godina nego Tramp, iako su obojica doživeli primetne greške u predizbornoj kampanji.


Bajdenov uobičajeni refren onima koji ga pritiskaju na njegove godine bio je da „pazi na mene“. Administracija brani njegovu izdržljivost i podvlači njegov rekord kada ga ispituju o njegovoj sposobnosti da obavi posao, sa njegovim ukočenim hodom i verbalnim gafovima koje redovno primećuju kritičari i republikanci.

Bajden se često šali o svojim godinama.


Prošle godine, Bajden je obeležio svoj prekretnički 80. rođendan uz prigušeni branč u Beloj kući sa svojom porodicom. U to vreme, Bajden je razmišljao da li da se ponovo kandiduje dok su druge veteranske demokrate, poput bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, najavljivale da se povlače sa svojih rukovodećih uloga kako bi uvele novu generaciju.

Bajden je usputno pomenuo svoj rođendan prošle nedelje dok se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.


Prema rečima visokog zvaničnika administracije, Bajden je supruzi predsednika Sija poželeo srećan rođendan jer njih dvoje slave rođendan na isti dan. 


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR