Glas Javnosti

DELI ŠAKOM I KAPOM: Bajden obećao Palestincima humanitarnu pomoć i pristup hrani i vodi

Svet
Autor: Glas javnosti

Vašington je opredeljen da osigura da stanovnici Gaze imaju kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći, rekao je američki predsednik Džo Bajden.

„Sjedinjene Američke Države će osigurati da civili u Gazi i dalje imati pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi i drugoj pomoći“, rekao je Bajden u saopštenju Bele kuće.

Dalje se navodi da će SAD nastaviti da rade sa svim stranama kako bi granični prelaz Rafa ostao u funkciji da bi se omogućio „nastavak isporuke pomoći koja je imperativ za dobrobit naroda Gaze, kao i da nastave da rade na zaštiti civila, u skladu sa obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.“


Konvoj od 20 kamiona ušao je u subotu u Pojas Gaze iz Egipta. To je bila prva isporuka pomoći Gazi od izbijanja oružanog sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra započeo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha.

U tom napadu je ubijeno oko 1.400 Izraelaca, što je izazvalo jak odgovor Hamasa u kojem je do sada život izgubilo više od 4.500 Palestinaca.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR