Glas Javnosti

LEK ZA ŠTITNU ŽLEZDU KORISTE ZA MRŠAVLJENJE?! Počela kontrola apoteka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog zloupotrebe, pacijenti kojima je neophodan ne mogu da dođu do leka za štitnu žlezdu.

Aleksandar iz Niša danima ne može da kupi preko potreban lek za štitnu žlezdu eutiroks, jer mu je izveštaj specijaliste istekao, naredna kontrola mu je tek za dve nedelje, a u apotekama ga više ne daju bez važećeg izveštaja zbog pojačane inspekcijske kontrole. Razlog je, kako navode farmaceuti, to što lek zloupotrebljavaju oni koji žele da smršaju.

“Meni je taj lek neophodan, menja mi štitnu žlezdu” - kaže Aleksandar, koji je obišao više apoteka u Nišu i nigde nije uspeo da ga uzme jer mu je izveštaj istekao pre nekoliko dana. Ranije je i postojala tolerancija za hronične bolesnike i tih nekoliko dana do produženja izveštaja, ali više nije tako usled trenda "brzog mršavljenja".

Nisu mi dali lek jer ne može da se kupi sa isteklim izveštajem, a narednu kontrolu imam za dve nedelje i meni je to problematično. Imam poseban problem jer imam Hašimoto sindrom. Nedavno je rađen ultrazvuk i videlo se da skoro da nemam štitnu žlezdu, tako da mi ovi lekovi služe kao sintetička zamena za nju. Pet godina pijem taj lek - priča on.

Dodaje da su mu u nekim apotekama rekli da će se na njih “obrušiti inspekcije” ako mu daju lek bez izveštaja, a do novog izveštaja je, kaže, teško doći jer je teško doći do samog specijaliste.

Uzeo sam termin bez zakazivanja, pa ću da idem četvrtkom kada radi moj doktor, u nadi da će da ima neki slobodan termin da me primi. Mnogo je malo ljudi koji rade na Endokrinologiji, a mnogo pacijenata za tamo, ja mislim - navodi Nišlija.

Teškoće pacijenata da dođu do leka koji im je neophodan nisu novost, jer se za mršavljenje zloupotrebljavaju i mnogi drugi, poput glukofaža koji je deo terapije za dijabetes.

Tako su se i glukofaž i eutiroks našli u dopisu koje je Ministarstvo zdravlja početkom septembra ove godine uputilo Farmaceutskoj komori Srbije, a u kome piše da su apoteke u obavezi da te lekove izdaju u skladu sa odredbama zakona i u skladu sa Pravilnikom.

Istaknuto je i da je Ministarstvo započelo kontrolu apoteka na terenu i da će inspekcijski nadzor u narednom periodu biti pojačan.

To potvrđuju i farmaceuti, koji kažu da mora da postoji pokriće za nabavku eutiroksa, odnosno da pacijent mora da da važeći izveštaj specijaliste na uvid, kako bi uzeo lek.

Ako pacijent nema izveštaj kod sebe, a pije lek od ranije u sklopu hronične terapije za štitnu žlezdu, može da ode kod izabranog lekara, koji to ima u kompjuteru. On piše dupli recept, udara pečat i sa tim receptom pacijent dolazi u apoteku. Taj recept je za kupovinu. Nije elektronski, za izdavanje lekova, već za kupovinu. Recept fizički ostaje u apoteci - objašnjava farmaceutkinja.

Promovisanje eutiroksa kao sredstva za mršavljenje na društvenim mrežama, prevashodno na TikTok-u, aktuelno je već neko vreme.

Slučnu “sudbinu” imaju i drugi lekovi, poput glukofaža, koji osobe sa dijabetesom povremeno ne mogu da nađu u apotekama upravo iz tog razloga, pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR