Glas Javnosti

Jednu pesmu Toma Zdravković otpevao je samo jednom! Više nije mogao, zbog tuge! Evo kome je posvećena

Estrada
Autor: Glas javnosti

Film delimično, a serija “Toma“, koju su i tv gledaoci nedavno mogli da prate, detaljnije podseća na život i bogatu karijeru Tome Zdravkovića.

Priča o tragičnoj ljubavi sa Slavicom, posle čije smrti je napisao svoju najtužniju pesmu, obeležila je prvu epizodu.

Sudbonosni susret Tome i Slavice dogodio se u Tuzli, gde je on, kao još neafirmisan pevač, nastupao nekoliko godina. U lepu plavušu, rodom iz Travnika, mladi pevač se prvi put ozbiljno zaljubio, a činilo se, uprkos čestim razmiricama da su osećanja bila obostrana.

Toma je planirao da je zaprosi, ubeđen da je ona žena njegovog života, ali je sudbina htela drugačije.

Kasnije se prisećao da se prelomni trenutak u njihovoj vezi dogodio u Beogradu, u kafe baru “Terazije“, gde je trebalo da dobije angažman.
Tamo su, u to vreme, najstupali najbolji muzičari, a Toma je imao tremu. U kafeu su, te večeri bili i slavni fudbaleri Dragoslav Šekularac i Zoran Mladinović, koji su mu se, seća se pevač, podsmevali. Slavica je, opet, uživala u njihovom društvu i rekla Tomi da on ide u hotelsku sobu, a da će ona u posetu nekim prijateljicama. Pojavila se tek posle ponoći. Nakon toga su se razišli.

Toma je nastavio da peva po kafanama, a o Slavici dugo nije čuo ništa. Onda je 1963. stigao telegram u kome Tomu poziva jedan sarajevski lekar da mu se hitno javi. Pisalo je i da je Slavica teško bolesna i da želi da ga vidi. Odmah se spakovao i otišao za Sarajevo, a svoju nekadašnju veliku ljubav nije mogao da prepozna. Bolest ju je potpuno iscrpila.

Sahranjena je u rodnom Travniku, a Toma je otišao na njen grob par dana kasnije i položio na humku buket belih ruža. Slomljen u svom bolu, napisao joj je pesmu.

Sedam, osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put je javno otpevao “Buket belih ruža“. Tada, i nikada više. Plakao je i on, ali i cela sala. Koncert je, kažu, više ličio na opelo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR