Glas Javnosti

DA LI TOMA ZDRAVKOVIĆ MOŽE DOBITI MUZEJ U RODNOM PEČENJEVCU: Inicijativa za svaku pohvalu, ALI…

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meštani Pečenjevca pokrenuli inicijativu da rodna kuća pevača Tome Zdravkovića bude pretvorena u muzej, ali je ona u toliko lošem stanju da iziskuje ogromna ulaganja, a ima još problema i prepreka...

Pedeset hiljada dinara iz džepa gradonačelnika Leskovca i tapkanje po ramenu pred kamerama, to je sve što su meštani Pečenjevca dobili od lokalne samouprave nakon što su samoinicijativno, ali uz dozvolu porodice, krenuli da renoviraju rodnu kuću Tome Zdavkovića u ovom selu s namerom da od nje naprave muzej.

Nakon što su se kamere pogasile, kuća je ostavljena u svojoj prašini, palog plafona, u talogu bola i samoće, kao u Tominim pesmama, piše Rešetka.

NI PEVAČI NISU HTELI DA POMOGNU

“Uspeli smo da zamenimo krov krajem prošle godine. Meštani su samo skupili novac. Tada je i gradonačelnik dao tih 50.000 dinara. I tu se zaista stalo. Za našu ideju da od doma Tome Zdravkovića napravimo muzej potrebno je mnogo para. Moram da priznam da sam razočaran da se niko nije javio da nam barem da savet kako da to uredimo. A o pevačima, koji su napravili silne karijere na Tominim pesmama, a koje smo molili da nam doniraju određena sredstva ili pomognu u marketingu, ne želim ni da pričam. Niko od njih se nije odazvao”, priča za Rešetku Staniša Cvetanović, predsednik Udruženja “Pečenjevce centar sveta” i inicijator cele “Tomine priče”, ali i vlasnik istoimene kafane u ovom mestu.

Dok nam pokazuje netaknute stvari u Tominom domu, oronule u prašinu i pokrivene delovima srušenog plafona, otkriva nam neverovatan turistički potencijal ove straćare koja danas ima šestoro naslednika.

“U dnevnoj sobi, barem po mojoj zamisli, ne bi trebalo da se dira ništa. Tu bi ubavili još nekoliko Tominih odela, i priznanja. U hodniku bi se nalazio njegov klavir, za koji nam je Tomina žena Gordana obećala da će ga dati kada muzej bude bio pri kraju. Ipak, potebna je ozbiljna sanacija plafona iznad kuhinje i spavaće sobe”, dodaje on.

TURISTI ZAINTERESOVANI

Turiste, koji skoro svakodnevno dolaze u njegovu kafanu, kaže, nerado uvodi u kuću, baš zbog takve situacije.

“A verujte, dolazi ih na stotine. Organizovano. Iz raznih krajeva Srbije. Samo da bi posedeli u kafani koja nosi Tomino ime, a nalazi se u mestu gde je on odrastao. Pre nedelju dana smo imali organizovanu turu gostiju iz Makedonije, a, evo, već sutra su nam se najavili gosti iz Rume”, navodi Cvetanović.

U Turističkoj oirganizaciji Leskovac kažu da pužaju podršku meštanima sela da obnove dom svog poznatog meštanina.

“Zašto se do sada o tome nije razmišljalo i na tome radilo, ja zaista ne znam. Ipak, svesni smo činjenice da Pečenjevce zaslužuje da ima muzej Tome Zdravkovića, u njegovoj kući, kao što to recimo ima Zoran Radmilović i mnogi drugi velikani kulturnog i estradnog života iz prošlog veka širom zemlje. I to jeste neverovatni turistički potencijal Leskovca i okoline koji bi trebalo iskoristiti”, ističe direktor Turističke organizacije Nebojša Kocić.

Ipak, kao i većina stvari za koju bi trebalo biti odvojen novac iz gradske kase, a da u tome ličnu korist ne vide lokalni vlastodršci i njihovi “pobratimi”, tako je i restauracija ovog turističkog blaga na dugačkom štapu.

NEREŠENI IMOVINSKI ODNOSI

“Ne možemo u ovom trenutku uraditi mnogo zbog nerešenih imovinskih odnosa na tom placu. Naslednika je mnogo. Gradonačelnik je obećao da će obezbediti potreban mobilijar, osvetljenje i sve što je potrebno za uređenje dvorišta, samo kada se za to budu stvorili uslovi”, navodi naš izvor iz kabineta prvog čoveka Leskovca koji zahteva anonimnost.

A za bilo kakvu vrstu pomoći u napredovanju ovog projekta, potrebno je malo. Tek da za njega čuju pravi ljudi.

“Evo, ja ću prva pomoći i napraviti besplatno projekat uređenja dvorišta”, poručuje nam direktno iz Drezdena pejzažni arhitekta Aleksandra Ilić, inače rođena Leskovčanka čiji je deo rada implementiran u novom gradskom trgu i ćerka bivše opozicione odbornice u Skupštini grada Živke Veličković, zapamćene po tome što je razotkrila veliku “socijalnu aferu” počektom 2.000-tih.

Pečenjevčani se raduju završetku ovog projekta i željno ga očekuju.

“Kada bi uspeli sve to da zavšimo barem do naredne Tomine godišnjice, verujte, Pečenjce bi zaista postalo centar sveta”, zaključuje Cvetanović.

A autor ovog teksta predlaže gradskim vlastima da novac, koji je skupljen na huimanitarom koncertu “Koncertom do dvorane”, čiji je zajedno sa gradom i TOL-om bio organizator 2018. godine, bude zapravo uložen u nastavak obnove Tomine kuće.

“Na tom velikom humanitarnom koncertu skupili smo blizu million dinara za izgradnju koncertne dvorane u Leskovcu i rečeno mi je da taj novac stoji na posebnom namenskom računu. S obzirom da je projekat Koncertne dvorane propao ili barem neće biti realizovan u skorije vreme, možda bi ovaj novac mogao da se preusmeri na nastavku realizacije projekta pravljenja muzeja od kuće Tome Zdravkovića” – prenosi Rešetka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR