Glas Javnosti

KOŠTA KO KUĆA, ALI VREDI: Robotska kuhinja sama i sprema ručak i pere sudove (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Na tržištu se pojavio vrhunski kuhinjski uređaj za koji možda niste ni znali da ga želite – ali koštaće otprilika kao prosečna kuća u Velikoj Britaniji.

Kao božićni poklon za one koji se pitaju šta bi mogli da kupe nekom superbogatašu tu je robotskaj kuhinja koja samo na pritisak dugmeta ume da pripremi preko 5.000 jela, piše Gardijan.

Kompanija iz Londonska za robotiku predstavila je prvu robotsku kuhinju na svetu, za koju obećava da „kuva od nule, čak i čisti bez pogovora“.

Robot „Moli kičen“, zamisao ruskog matematičara i informatičara Marka Olejnika, obećava da će pripremati standardna jela kao iz restorana, a da njen vlasnik ne mora da makne prstom.

Više od hiljadu potencijalnih kupaca

Jeste da nije jeftino – robot košta najmanje 250.000 evra. Olejnik priznaje da je cena visoka, ali dodaje da je bilo oko 1.205 „kvalifikovanih upita o prodaji“ od ljudi zainteresovanih za kupovinu ovog robota.

On napominje da je cena slična ceni luksuznog automobila ili manje jahte, ali da se nada da će kompanija u budućnosti predstaviti modele koji će imati nešto nižu cenu.

-Ono što ovde gledate je prva robotska kuhinja na svetu za široku upotrebu, naveo je Olejnik na izložbi informacionih tehnologija koja je održana u Dubajiu.

-Kao i sve revolucionarne tehnologije – automobili, televizori i računari – i ona će se svideti entuzijastima, profesionalcima i onima koji rado usvajaju novine“, smatra matematičar.

Limenko kuva kao Gordon Remzi

Aparat je azvijen uz pomoć Tima Andersona, kulinarskog inovatora i pobednika Bi-Bi-Sijeve serije Master čif iz 2011. godine. Andersonove tehnike kuvanja zabeležene su u 3D tehnici i „prevedene u elegantan digitalni pokret koristeći precizne algoritme“.

Tim Anderson i njegove kolege kuvari Nikol Pisani i Endrju Klark pripremili su 30 jela koja su ubačena u memoriju aparata, a novi recepti se dodaju svakog meseca. Kompanija je rekla da će kupci na kraju moći da biraju iz digitalnog menija sa više od 5.000 jela, kao i da imaju mogućnost snimanja svojih omiljenih jela.

Čisti kao Zuza

Robot ima dve zglobne robotske ruke na čijoj izradi su radili vodeći stručnjaci iz nemačke kompanije „Šunk". „Moli kičen“ potpuno reprodukuje pokrete ljudskih ruku što robotu omogućava da pokupi sastajke iz pametnog fižidera, podesi temperaturu pečenja ili kuvanja, da koristi sudoperu kako bi sipao vodu u šerpu, meša i servira, baš kao što bi kuvar uradio.

Ako brinete da će za sobom ostaviti nered – nemojte. „Robot će sve očistiti za sobom – bez pogovora“, tvrdi Olejnik.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR