Glas Javnosti

Žestoko! Na leto i do 50 stepeni?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako već u aprilu živa na termometru pokazuje 30 stepeni, kakve nas temperature očekuju na leto? Neki meteorolozi ne isključuju mogućnost da "izbiju" i do 50!

Rekordna maksimalna temperatura u Srbiji zabeležena je 2007. godine - 44, 9 stepeni, ali Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) rekao je za rts da je prerano govoriti o 50 stepeni.
Očekivana prognoza za letnju sezonu, prema njegovim rečima je između 35 i 50 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni.

- Generalno, celo leto bi imalo nešto višu srednju temperaturu, oko dva stepena iznad u odnosu na prosečnu, ali očekuje se da padavine budu u okviru proseka, pa ne treba očekivati ekstremno vrelo leto - dodao je Goran Mihajlović.
On je objasnio da su ovi temperaturni rekordi, pre svega, rezultat aktivnosti El Ninja, globalnog fenomena koji je aktivan od sredine prethodne godine.


- On sada ulazi u jednu mirniju fazu i opadanje. Ali u prethodnih osam do devet meseci smo imali veoma intenzivnu aktivnost - rekao je Mihajlović.

Ukazuje da će se odložena dejstva El Ninja, ipak, i u narednim mesecima osećati na čitavoj planeti.

Drugi faktor koji je uticao na to da imamo leto u aprilu je tzv. severnoatlantska oscilacija, "koja je onemogućavala prodor hladnog vazduha".

- Otuda nam je i zima bila veoma blaga, a sa druge strane sprečavanje prodora hladnog vazduha omogućava manje procese koji su kontinentalni, a koji onda utiču da imamo priliv pre svega tropskog, odnosno mediteranskog vazduha - rekao je Mihajlović.


Osveženje sledeće nedelje

Mihajlović je najavio da nas sledeće nedelje očekuje pravo osveženje, sa temperaturama koje će biti prosečne za ovo doba godine, odnosno i 15 stepeni niže od onih koje su obeležile prethodne dane. - To osveženje će trajati pet do sedam dana, a doneće i kišu, koja je poljoprivrednicima prekopotrebna. Poslednjih desetak dana aprila ponovo ćemo imati toplo i prijatno vreme sa temperaturama između 20 i 25 stepeni, uglavnom bez padavina - istakao je Mihajlović.




















Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR