Glas Javnosti

DOBRODOŠLI U PIČKOVAC: Ovo naselje u Sremskoj Mitrovici nosi URNEBESNO ime! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bilo nam je neobično u početku, ali smo se navikli, kažu meštani Pičkovca.

Kada pitate Mitrovčane za naselje „Severno od Planinske“, malo ko će znati da vas uputi na pravo mesto. Ali ako kažete „Pičkovac“, e to je već druga stvar - kao iz topa svaki prolaznik će objasniti da se radi o naselju iza pruge, sa skretanjem nešto malo pre Kazneno-popravnog zavoda ako se ide iz centra grada.

Na prvi pogled i za neupućenog reklo bi se naselje kao svako drugo. Ali naselje sa zvaničnim nazivom „Severno od Planinske“ razlikuje se od drugih krajeva Sremske Mitrovice po nesvakidašnjem nadimku Pičkovac


Stariji meštani kažu da su se 70-ih godina, kada je izgrađeno u, tada elitno naselje, prvi počeli naseljavati i graditi kuće baš mitrovački ginekolozi, te otuda neobično ime „Pičkovac“, koje učiteljice i dame iz Mitrovice ne izgovaraju, već za njega kažu „ono naselje sa bezobraznim imenom“.

Drugi pak tvrde da se ne radi o tome, već da nadimak datira iz perioda stvaranja urbanističkog plana tog dela grada, kada je neko od mitrovačkih urbanista na pitanje znatiželjnika: „Gde će biti to naselje?“, odgovorio: „Tamo u pičkovcu“, što je u slengu trebalo da znači - tamo negde u nedođiji.


(Foto: Jutjub)

- Bilo nam je neobično u početku, ali smo se navikli. Napravili smo ovde kuću među prvima. Supruga je radila u „Žitoprometu“, ja sam bio majstor u Velikim Radincima. Gradilo se malo-pomalo, podizala se deca, odvajalo od plate i kredit se plaćao. Naselje je plansko, svi imamo jednake parcele od pet ari. Iza kuće neko je plac iskoristio za baštu, neko za radionicu, garažu, snašli su se ljudi, pričao je pre nekoliko godina Josip Frajdinger, u „Pičkovcu“ poznat kao Jožika


Njegova supruga Jela kazala je da je zadovoljna životom na periferiji, koji ima svojih prednosti, ali i mana. U suštini meštanima „Pičkovca“ malo šta fali - u neposrednoj blizini su Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ i vrtić „Đurđevak“, naselje sa ukupno četiri ulice ima tri prodavnice, a nedavno pre izvesnog vremena otvorena je i nova savremena ambulanta.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR