Glas Javnosti

OPSESIVNO-KOMPULSIVNI POREMEĆAJ KOD DECE: Dečji psiholog otkriva dva simptoma

Život
Autor: Glas javnosti

Često se javlja netačno povezivanje OKP-a sa osobama koje pridržavaju strogu jutarnju rutinu ili održavaju organizovan radni sto.

Irina Gorelik, dečji psiholog, naglašava da OKP ima manje veze sa navikama čišćenja ili organizacijom, a više sa sposobnošću suočavanja sa neprijatnim mislima.


Ona ističe da, kod osoba sa OKP-om, uznemirujuće misli izazivaju intenzivne reakcije, te da se ovo često lako dijagnostikuje kod dece zbog očiglednih manifestacija.

Gorelik identifikuje nekoliko znakova koji ukazuju da dete može imati OKP, uključujući stalno traženje uveravanja u sopstvenu i tuđu bezbednost.


Deca sa OKP-om mogu često postavljati pitanja o sopstvenoj dobrobiti, čak i kada nema očigledne opasnosti.

Takođe, mogu imati strah od mikroba i često prati kompulzivno pranje ruku, konstantnu brigu o bolesti i preteranu želju za bliskošću. Još jedan indikator može biti potreba za potvrdom da nisu povredili nikoga, što se manifestuje kroz stalno izvinjavanje i pitanja o ljubavi.

Nagoveštaji da vaše dete može patiti od OKP:


1. Stalna potreba za uveravanjem u bezbednost, kako svoje tako i vaše: Vaše dete može iznova postavljati pitanja o sopstvenoj sigurnosti, čak i kada nije izloženo očiglednoj pretnji. Ovaj strah može se proširiti i na najbliže, dok se drugi simptomi uključuju:

  • Intenzivan strah od mikroba praćen kompulzivnim pranjem ruku.
  • Konstantna zabrinutost zbog mogućnosti oboljenja.
  • Neobična potreba za bliskošću, izražena odbijanjem da se razdvoje iz straha da nešto neće biti u redu ako niste zajedno.


2. Traže potvrdu da nisu povredili nikog drugog: Dete sa OKP-om može takođe pokazivati zabrinutost da je povredilo druge, a specifični simptomi mogu uključivati:

  • Neprestano izvinjavanje i pitanje da li je nekoga povredilo.
  • Ponovljena pitanja poput "Da li me još uvek voliš?" s ciljem potvrde i sigurnosti."

Uz Gorelikina objašnjenja, važno je prepoznati specifične simptome OKP-a kod dece i pružiti odgovarajuću podršku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR