Glas Javnosti

ČUDESNA SVOJSTVA ULJA KANTARIONA: Izuzetno deluje na naše zdravlje, kožu, kosu!

Život
Autor: Agroinfo.rs

Kantarion je biljna vrsta koja je veoma lekovita i korisna. Koristi se za različite namene, a danas govorimo o ulju kantariona koje takođe ima višestruka korisna svojstva za naše zdravlje.

Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima, a zahvaljujući protivupalnom dejstvu koristi se kod rana i opekotina. Takođe se upotrebljava kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za poremećaje varenja, stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšanja varenja. Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu.

Ulje kantariona se koristi godinama unazad, kako za spoljnu, tako i za unutrašnju upotrebu. Ono je izuzetno za naše zdravlje, kosu i kožu. Poslednjih godina, ulje kantariona postaje veoma popularno u borbi protiv depresije pa se tako koristi za lečenje blagog oblika depresije, kao i za psihičko opuštanje.

Sastav kantariona

U cvetovima kantariona nalaze se bojene materije: do 0,4% hipericina, flavonoida, do 0,3% etarskog ulja sa terpenima, i do 10% tanina. Herba (cvet sa stabljikom) sadrži i do 3% hiperforina, materije sa antibiotskim delovanjem. Kantarion ima antiseptično, antiupalno, sedativno, analgetičko i antioksidantno dejstvo. Povoljno deluje kod lakših oblika neurotičnih depresija (npr. klimakterične tegobe, nesanica, razdražljivost, nemir). Može se koristiti kod tegoba digestivnog trakta (čira na želudcu i dvanaestercu, katara creva i sl.). U narodnoj medicini koristi se kao antidijaroik (protiv proliva), diuretik, kod reumatizma, gihta, a u stomatologiji kod upalnih procesa u ustima (gingivit, stomatit i sl.).

Ulje od kantariona je obogaćeno vitaminom E. Pomaže kod imunološkog sistema i svih vrsta virusa, kožnih infekcija, rana, modrica, opekotina, pa čak i bora i bubuljica na licu. Čudesno je kako ulje brzo regeneriše kožu. Što se bubuljica tiče, dešava se da kantarionovo ulje ne prija svima, a posebno ne onima koji baš imaju jako masnu kožu. Ovo ulje koristite ako želite da očistite krv i krvnu plazmu, regenerišite probavni sistem, respiratorni sistem, negujete reproduktivni sistem ili bilo koji drugi sistem žlezda sa unutrašnjim izlučivanjem. Ono je izuzetno protiv virusnih infekcija kao što je herpes simplex ili ublažavanje bolova u nervnom sistemu kao što je išijas.

Ulje kantariona za kosu ima neverovatno dejstvo, jer hrani koren dlake, jača i na taj način sprečava kosu da opada, podstiče rast kose. Posle dužeg korišćenja primetićete kako vaša kosa postaje jača, sjajnija i lepršavija.

Koža lica zahteva posebnu negu, s obzirom na to da je izložena svim spoljašnjim faktorima sredine. U tom slučaju, kada primetite akne i bubuljice, pomaže vam kantarionovo ulje. Možete koristiti čaj od kantariona kao sredstvo za ispiranje lica. Jednostavno nanesite malo čaja na vatu ili tufer, i namažite lice, ili čak samo možete na mesta gde se nalaze bubuljice. Rezultate ćete videti vrlo brzo. Obično se koristi za manje povrede , a često se koristi i za ožiljke. Ne morate preterivati sa njegovom upotrebom, koristite ga štedljivo. Mala bočica od 30 ml može da vam traje godinama.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR