Glas Javnosti

TUMOR SRCA, simptomi i tegobe koji upozoravaju na PODMUKLU BOLEST od koje je preminuo modni KREATOR

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Čuveni modni kreator Virdžil Abloh je preminuo je u 41. godini posle dvogodišnje borbe sa srčanim sarkomom o kojoj javnost nije ništa znala.

Fanovi su na njegovom profilu obavestili da je kreator izgubio bitku za život, kao i dijagnozu "retke i agresivne forme raka".

Srčani sarkom (tumor srca) koji se naziva i angiosarkoma je tumor koji se stvara u srcu kako, navode stručnjaci. 

Primarni tumor je redak i počinje upravo u srcu, dok se sekundarni može razviti u drugim delovima tela i "naći" put do srca.

Angiosarkom je redak rak koji se razvija u unutrašnjoj sluznici krvnih i limfnih sudova. Najčešće se nalazi na koži, dojci, jetri i slezini, a može se pojaviti bilo gde u telu. Na sajtu medicinske ustanove se navodi da se tumori "mogu pojaviti na spoljašnjoj površini srca, unutar jedne ili više komora srca (intrakavitarno) ili unutar mišićnog tkiva srca". Većina srčanih angiosarkoma se javlja u desnoj pretkomori, što utiče na priliv ili odliv krvi. Ako se tumor nalazi na perikardu - tankoj vrećici koja okružuje srce - tada se tečnost može nakupiti i uticati na sposobnost srca da pumpa krv.

"Stanford health care" navodi oticanje stopala, nogu, gležnjeva i abdomena, kao i proširenje vratnih vena kao neke od mogućih simptoma koji se mogu javiti ako je desna pretkomora opstruirana. Znaci da se srčani angiosarkom formirao na perikardu uključuju bol u grudima, kratak dah, umor i palpitacije.

Lečenje može postati "teško i izazovno" ako se ovi simptomi pojave jer to znači da se srčani sarkom proširio na druge delove tela, objašnjava "Standard Health Care". Ovo se dešava u 80% slučajeva. Bolest se može otkriti putem različitih testova uključujući ehokardiogram, CT skeniranje, MRI skeniranje i rendgenski snimak grudnog koša.

Abloh je bio pionir u modnoj industriji kao prvi i jedini crni umetnički direktor Luj Vitona, a na toj poziciji je bio od 2018. do svoje smrti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP