Glas Javnosti

KARDIOLOG OTKRIO: Ovo je glavni faktor rizika za nastanak INFARKTA, a nije HOLESTEROL, niti GOJAZNOST!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Prof Hadži-Tanović izjavio je da je stres označen kao glavni faktor rizika za nastanak srčanog infarkta i šloga,od čega umre oko 2/3 od svih obolelih

- Stres izaziva lučenje adrenalina, koji izaziva spazam-skupljanje krvnih sudova, što pak može da dovede do srčanog infarkta. Imao sam pacijenta od 20 godina života, koji je iako je bio zdrav, dobio srčani infarkt, kada ga je ostavila devojka. Posledica tako ekstremnog stresa, dovela je do spazma- suženja jednog krvnog suda srca, nastao je prestanak cirkulacije u tom delu srca, nedostatak kiseonika i ishrane srčanog mišiča,što je prouzrokovalo srčani infarkt. Na sreću sve se dobro završilo,bez većih posledica objašnjava profesor Hadži-Tanović.

S druge strane veselo raspoloženje, posebno smeh dovodi do popuštanja spazma, dovodi do širenja krvnih sudova i predstavlja najbolji anti-stres program. 

Pozitivno razmišljanje i vera da će se problem dobro završiti takodje dobro deluje na pozitivan metabolizam i razgradnju negativnih, slobodnih radikala, koji su odgovrni za uništenje ćelija. Umesto uzimanje velikih doza anti-oksidanata, smeh, dobro raspoloženje i pozitivno raspoloženje značajno produžuju život i sprečavaju nastanak kardiovaskularnih akcidenata u vidu srčanog infarkta i šloga, ali i ubrzavaju ozdravljenje.

Stresogene profesije kao što su menadžeri, novinari, hirurzi itd, kraće žive, za razliku od umetnika,slobodnih profesija. Posebno dugo žive slikari.

Umerena svakodnevna fizička aktivnost, šetnja od 45 min, vožnja biciklom, plivanje I drugi rekreativni sportovi, takođe spadaju u deo anti-stres programa,jer poboljšavaju metabolizam,ubrzavaju razgradnju i eliminaciju štetnih materija, koje su odgovorne za nastanak kardiovaskularnih obolenja.

 

Muzika se takodje ubraja u obavezan i sastavni deo anti-stres programa,jer dovodi do popuštanja spazma krvnih sudova i samim tim do bolje ishrane važnih organa u organizmu čoveka. Postoje setovi odabrane muzike i specijalne muzičke seanse, koje se preporučuje menadžerima i ljudima izloženim pojačanom stresu.

Dobar vic, šala, vesela pozorišna predstava koja vas nasmeje dobro utiče na amortizaciju svakodnevnog stresa.

Šetnja obalom reke, pozitivna druženja uz dobro raspoloženje i smeh su od neprocenjive vrednosti za zdrav i dug život,a takodje i dobra prevencija za mnoga obolenja.

Pravilna ishrana je takođe sastavni deo dobre preventive. Voće sa puno vitamina C,povrće i riba su najkvalitetniji deo ishrane, jer sadrže dosta vitamina ,minerala i antioksidanasa.

Ljubav je nezaobilazni deo našeg kvalitetnog života. Duge intimne veze deluju pozitivno smirujuće, dok česte nove veze deluju stresogeno .

Ne propustite ni jedan dan u vašem životu da makar jedan od gore pomenutih anti-stres programa ne primenite,a smeh i dobro raspoloženje ništa ne koštaju, a donose neprocenjivu dobit.

(Glas javnosti/Stil Kurir) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR