Glas Javnosti

Bogataši žele da plaćaju iako im niko ne traži: Žele da oporezuju jahte

Život
Autor: Glas javnosti

Grupa superbogataša je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu ponovo pozvala na veće oporezovenje najbogatijih

U otvorenom pismu na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, grupa superbogataša je ponovo pozvala na povećanje poreza najbogatijima u cilju borbe protiv društvene nejednakosti.

– Iznenađeni smo što ne možete da odgovorite na jednostavno pitanje koje vam postavljamo već tri godine: Kada ćete oporezovati ekstremno bogate? – naveli su učesnici onlajn kampanje "Ponosan što plaćam više", tražeći odgovor od šefova država na WEF u Davosu, prenosi Dojče vele (DW).


Ono što je u toj kampanji posebno bitno je to što su njeni učesnici i sami među najbogatijim ljudima na svetu pošto je inicijativa okupila 260 milijardera i milionera.

– Troškovi za našu ekonomsku, socijalnu i ekološku stabilnost su ogromni i svakim danom rastu. Ekstremno i neproduktivno bogatstvo moglo bi da se iskoristi za ulaganje u demokratsku budućnost – navodi se u peticiji.

Potpisnici kampanje su između ostalih Valeri Rokefeler iz čuvene porodice koja je u Srbiji i dalje pojam bogataša, Ebigejl Dizni iz familije čije ime danas krasi svetsku „zabavljačku“ imperiju, ali i Austrijanka Marlen Engelhorn, čija je porodica svojevremeno osnovala nemačku hemijsku kompaniju BASF.


Većina superbogatih je i dalje veoma uzdržana ili negativno raspoložena prema eventualnom povećanju poreza za najimućnije osobe.

Jaz između bogatih i siromašnih raste, pošto je prema Svetskom izveštaju o nejednakosti za 2022. (World Inequality Report), više od trećine ukupnog privatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih otišlo onima koji već spadaju u najbogatiji deo čovečanstva.

Na polovinu svetske populacije, odnosno na četiri milijarde najsiromašnijih ljudi, otpada samo 2% globalnog imetka.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR