Glas Javnosti

VLASNICI ANDROIDA OPREZ: Hakeri imaju nov način za PRISLUŠKIVANJE!


Autor: Glas javnosti

Zbog novog, nedavno otkirvenog, bezbednosnog propusta kod Android uređaja, oko polovine svih korisnika moglo bi da se nađe na meti hakera, koji bi mogli da slušaju njihove razgovore ili da čitaju njihove poruke.

Bezbednosni stručnjaci kompanije Check Point otkrili su maliciozni softver instaliran u modemu američke kompanije Qualcomm. Njihove komponente koriste telefoni Samsung, OnePlus i Google, pa se procenjuje da bi propust mogao da utiče na 40 odsto korisnika Android telefona.

Za ranjivost su odgovorni Qualcommovi MSM modemi (Mobile Station Modems), serija čipova za mobilne uređaje zadužena za prijem i slanje internet signala. Istraga je pokazala da propust može da omogući kontrolisanje uređaja "sa strane".

Hakeri mogu da ubace maliciozni kod direktno u modem, čime dobijaju pristup istoriji poziva i SMS poruka korisnika, prenosi britanski Express. Još više zabrinjava to što bi sajberkriminalci ovaj propust mogli da iskoriste za prisluškivanje razgovora korisnika.

Problem je potvrdio i sam Qualcomm, istakavši da je reč o ranjivosti visokog stepena, o kojoj su obavešteni svi proizvođači koji koriste njihve komponente.

Stručnjaci savetuju korisnike da apdejtuju svoje uređaja na najnovije bezbednosno ažuriranje, dok iz Qualcomma ističu da su određene ispravke, u saradnji sa proizvođačima, već sprovedene.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR