Glas Javnosti

Znate li šta je KAMFOR i šta sve leči?

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Izvor kamfora je kamforov bosiljak, koji je u srodstvu sa afričkim plavim bosiljkom. Ekstrat azijske zimzelene biljke, kamfor i njegova ulja imaju neka neverovatna blagotvorna dejstva po zdravlje.

Kamfor je u stručnoj javnosti poznat kao Cinnamomum Camphora, a nalazimo ga u obliku svetlih, belih kockica koje imaju jaku pikantnu aromu. Kako se iznova prepoznaju njegove zdravstvene vrednosti, prirodni kamfor se koristi kao osveživač vazduha, jestivi kamfor ili kao lekovito eterično ulje. Ono što čini da kamfor bude upotrebljavan kao moćan sastojak u nekoliko lekova je izuzetno jak miris i aromatično ulje. Zanimljiva činjenica u vezi porekla kamfora je da on potiče iz porodice lovora, koja je poznata pod latinskim nazivom  kao Ocotea Usambarensis. Jak derivat kamforovog ulja je često korišćen u medicinske svrhe, kao tečnost za balzamovanje, u pripremi hrane i religijskim ceremonijama. 

Kamfor pomaže u lečenju prehlade i kašlja i ublažava upalu grla. Kamforovo ulje je jedan od ključnih sastojaka u koja se koriste u mnogim balzamima za ublažavanje bola i lekova za smanjenje kongestije (zagušenja). Možete dodati crno grožđe i ječmenu vodicu u vašu ishranu da se rešite prehlade i kašlja. 

Nema boljeg sredstva za podsticanje sna od kamforovog ulja. Deluje i kod nervnih poremećaja kao tretman kod grčeva, epilepsije i mišićnih kontrakcija. 

Korisno je dezifekciono sredstvo, insekticid i germicid, pa se može koristiti za pročišćavanje vode, za odbijanje insekata u vazduhu ili namirnicama. Sa ovim svojstvima odlično deluje i u kremama, losionima ili vodi za dezinficikovanje bakterijskih i gljivičnih infekcija na koži, kao i u lečenju dermatitisa, akni i ožiljaka. Postoje podaci i da korisno deluje protiv sitnih parazita na telu poput vaški i da ima povoljan učinak na rast kose.

Navodi se i da deluje kod povećanja libida i to udisanjem, konzumacijom ili masažom, stimulišući delove mozga odgovorne za seksualne porive, podstičući hormone i povećavajući cirkulaciju. 

Važno je napomenuti da svestranost kamfora može doći uz nuspojave, zbog njegove toksičnosti i to ako se koristi u većim količinama, pa je dobro pre korišćenja posavetovati se sa stručnim osobama. Posebno se naglašava se da se nikada ne nanosi na otvorene rane zbog mogućnosti povećanja nivoa toksina u krvi, a ne preporučuje se ni trudnicama, dojiljama i maloj deci, budući da su ove grupe posebno osetljive na nuspojave.

 Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR