Glas Javnosti

Životni vek pčela se skratio, ovo je problem za ceo svet

Vesti
Autor: Glas javnosti

Novo istraživanje je pokazalo da je životni vek medonosnih pčela smanjen za gotovo 50 odsto u poslednjih 50 godina, kao i da je jedna od deset vrsta divljih pčela suočena s izumiranjem. 

Životni vek pčela je značajan za budućnost čovečanstva, jer bez njih i drugih oprašivača je nemoguće uzgajati većinu useva i proizvoditi hranu za ljude.

Uginuće pčela je bilo posebno izraženju u Americi tokom zime 2006./2007. godine kada su komercijalni pčelari izgubili 90 odsto kolonija, a slična situacija je zabeležena u Kanadi, Australiji, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji, Nemačkoj, Finskoj i Poljskoj.


Nešto kasnije, tokom hladne zime 2012./2013. godine uginulo je 29 odsto kolonija pčela u Velikoj Britaniji.

Autori istraživanja s Univerziteta Maryland koristili su matematičko modeliranje kako bi pokazali da kraći životni vek pčela može dovesti do masovnog izumiranja kolonija. Prema njihovim podacima, od 1969. godine je životni vek pčela u Americi pao s 34 dana na samo 18 dana.


One su možda oslabljene novim generacijama pesticida koji nisu postojali pre 50 godina, prenosi Kliks. Polen kojim pčele hrane svoje larve je često kontaminiran pesticidima, a to bi moglo pogoršati njihovu situaciju, jer su izložene malom dozama visoko toksične grupe pesticida zvanih nenonikotinoidi, što smanjuje njihovu otpornost na bolesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR