Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE: Buđenje antisrpskih „spavača“ u SANU

Vesti
Autor: Glas javnosti

Iako je kalendarska zima praktično na izmaku, ovih dana je i više nego aktuelna poznata izreka da sneg ne pada da prekrije breg, nego da svaka zverka pokaže trag.

U ovom slučaju, pomenuti sneg je simbolički oličen u prikupljanju potpisa za predstojeće izbore za rukovodstvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), pa smo tako došli u priliku da saznamo kojih je dvadeset akademika podržalo kandidaturu aktuelnog generalnog sekretara SANU Zorana Kneževića, osvedočenog eksponenta inostranog faktora i odlazećeg predsednika ove institucije Vladimira Kostića, za novog predsednika SANU.

I dok se na pomenutom spisku nalaze pojedinci koji su poodavno izrazili spremnost da izbagatelišu nacionalne interese i stave se u službu stranih centara moći, poput samog Kostića, zapanjuje činjenica da su na njemu pojedine, reklo bi se neupitne, intelektualne i patriotske veličine, poput akademika Vasilija Krestića i Koste Čavoškog.


Takođe, na ovom spisku su se našla i imena akademika Miloša Đurana i Zlate Bojović, koji su isprva obećali podršku kandidatima patriotske opcije, a onda, iz samo njima znanih razloga, u zadnji čas odlučili da promene tabor.

Da li su pomenuti, ali i drugi akademici koji su potpisali podršku Kneževiću, od strane Kostića i njegove kamarile kupljeni “za šaku srebrnjaka”, ili je posredi neki drugi, takođe lukrativni razlog, pokazaće vreme. Ipak, još uvek nije kasno da se predomisle, i na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, najeminentnije kulturne i naučne ustanove našeg naroda, podrže patriotsku opciju i na taj način ostanu upisani krupnim slovima u istorijskom pamćenju našeg naroda

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR