Glas Javnosti

VLADIKA ARTEMIJE JE SVOJIM ČINOM POSTAO BESMRTAN! Tužio NATO zbog nesposobnosti da zaštiti svetinje SPC! OD TADA POČINJE NJEGOVA GOLGOTA!

Vesti
Autor: Glas javnosti/Društvene mreže

Na današnji dan, pre 18. godina, blaženopočivši vladika raško-prizresnki i kosvsko-metohijski Artemije, podneo je Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv četiri zemalja članica NATO-a (Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije) zbog nesposobnosti da zaštite imovinu, institucije i vernike Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

U tužbi je podsetio da je od 12. juna, 1999. godine, kada su snage Kfora stigle na Kosovo i Metohiju, pa do 19. marta, 2004. godine, porušeno osamdeset crkava, i to najviše u italijanskoj zoni odgovornosti, čak 26, u sektoru koji su obezbeđivali nemački vojnici 24, a u francuski sedam, pri čemu je stradala i mnogobrojna pokretna imovina, kao i srednjevekovni ikonostasi i freske.

Tim činom, vladika Artemije ulazi u istoriju kao prva ličnost u državi koja na delu diže glas protiv onih koji su imali obavezu i zadatak da očuvaju srpski narod, svetinje i imovinu na Kosovu i Metohiji a to nisu učinili.

U tužbi, uz eparhiju raško-prizrensku stao je i tim brojnih advokata iz inostranstva svetskog ranga, koji su imali iskustva u takvim sporovima, ali ne i država Srbija ili neko od vladika SPC.

Da ironija bude veća, italijanskoj brigadi Kfora na Kosovu i Metohiji, dodeljen je orden Svetog Save "Za njeno angažovanje u zaštiti pravoslavnih svetinja"

Tužbi su se 13. januara, 2005. godine, usprotivili predsednik i vlada Srbije, ali vladika Artemije je odbio da povuče tužbu, i kreće njegova golgotga i iskonstruisani proces protiv njega, na sramotu državi i nekim vladikama SPC.

Utkan svojim delima, među kojima i suštinska borba za Kosovo i Metohiju narod i svetinje, vladika ostaje besmrtan.

Kakvu god istoriju želeli da ispišu izdajnici, ekumenisti i NATO-ljupci, ovaj njegov potez je neizbrisiv trag.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR