Glas Javnosti

OVO JE PRAVI VALTER

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

TODOROVIĆ (PETAR) ŽARKO (1907 - 2004)

Na današnji dan 24. januara 1907. godine u Beogradu, rodio se Žarko Todorović Valter, generalštabni major, vođa četničkih ilegalaca grada Beograda i Severnih pokrajina, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Nakon osnovne škole završava 51 klasu Niže škole Vojne akademije 1932. godine, a potom i Višu školu Vojne akademije 1934. godine. Kao jedan od najboljih oficira poslat je u Francusku, gde je završio čuvenu Ratnu školu u kojoj mu je jedan od profesora bio Šarl De Gol. Tečno je govorio francuski, engleski, nemački i italijanski jezik.


Aprilski rat 1941. godine ga zatiče na službi u Prvom obaveštajnom odeljenju Generalštaba u činu đeneralštabnog potpukovnika. Bio je načelnik Murske divizije kao i prvi komandant Beograda. Raspadom  Kraljevine Jugoslavije uspeva izbeći zarobljavanje i osniva četničku ilegalu protiv koje je do polovine 1942. godine bila angažovana "Specijalna policija", a zbog slabih rezultata borbu preuzima Gestapo. Pošto je zadavao velike glavobolje okupatorima, da bi ga uhapsili, Gestapo početkom 1943. godine pokreće najveću i najsloženiju kontraobaveštajnu akciju na Balkanu "Operacija Valter" i Todorovića hapse 17. marta iste godine.

Znali su tačno koga hapse i komandant Gestapoa Fric Muler upućuje ga vozom u Zagreb na ispitivanje. Par dana kasnije Todorović je uspeo pobeći iz zatvora tako što je isturpijao jednu rešetku, a u ćeliji je ostavio pisanu poruku na nemačkom jeziku u kojoj se izvinjava šefu Gestapoa što ne može duže da ostane. U ilegali u Zagrebu ostaje do septembra 1943. godine kada ga ponovo hapse i prebacuju u Maribor pa potom u Mathauzen. Prošao je strahovite torture i mučenja, ali je preživeo logor. Nakon rata odlazi u Pariz i priključuje se Legiji stranaca, gde je proveo 10 godina.

 
Ratovao je u Indokini, uključujući prvi i drugi rat u Vijetnamu, Alžiru, a službovao je u Maroku. Stekao je francusko državljanstvo i bio primljen na službu u Generalštab francuske armije. Sa tog mesta je penzionisan 1963. godine u činu generalštabnog pukovnika.

Njegov dosije koji je jedan od najobimnijih dosijea Gestapoa za Balkan je po "oslobođenju" misteriozno nestao (sklonili ga komunisti). Komunisti su ga proglasili za državnog neprijatelja, ali su zato bez imalo časti i stida delove njegove biografije iskoristili za vlastitu propagandu i snimanje filma "Valter brani Sarajevo", dok je pravi Valter zapravo bio komandant Beograda. Takođe, njega glumi Voja Brajović u serijalu "Otpisani" kao "Tihi", koji se nekoliko puta predstavlja kao "kapetan Todorović".

Žarko Todorović Valter je godinama menjao identitet i adrese.

Oženio se 1977. godine sa francuskom spisateljicom Anet Lefer, kojoj je tek 2004. godine na samrti otkrio svoj pravi identitet.

"JA SAM ŽARKO TODOROVIĆ. SAMO SAM OBAVLjAO SVOJU DUŽNOST."

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR