Glas Javnosti

VEOKER NASTAVLJA SA ISPADIMA: U hagu treba da sude Vučiću, a ne OVK

Politika
Autor: Glas javnosti

Vilijam Voker bivši šef Verifikacione misije OEBS-a, koji je svojim lažnim izveštavanjem presudno uticao da SRJ bude bombardovana, je u izjavi za TV1 rekao da bi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću trebalo da se sudi za ratne zločine u Hagu, a ne bivšim lideri tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

"Da je normalna situacija, danas bi na optuženičkoj klupi u Hagu trebalo da bude Aleksandar Vučić, bivši ministar propagande u vreme Miloševića, a ne Hašim Tači, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i Kadri Veselji", poručio je Voker, prenosi "Albanijan post".

On je istakao žaljenje što predsednika Srbije poštuju međunarodni partneri, dok "Kosovo" pada u njihovim očima.


"Svi znamo kakvu je ulogu Vučić imao u toku 90-ih, a zamislite danas je predsednik Srbije, štaviše - poštuju ga međunarodni partneri. Ovde imate samo jedan primer koliko se međunarodna zajednica promenila u odnosu na Kosovo", razočaran je američki diplomata.

Podsetimo, za početak protivpravne agresije NATO-a na suverenu državu SRJ je poslužilo selo Račak na KiM, gde su 1999. godine pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS-a na čelu sa Vokerom optužila srpske snage bezbednosti.

U više navrata srpska strana je dokazala da su u Račku poginuli albanski teroristi, dok je na Zapadu taj događaj okvalifikovan kao zločin nad civilima, i presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju.
Kompletan izveštaj OEBS-a i Vokerove komisije o Račku nikada nije objavljen u celosti.

U optužnici Specijalnog suda u Hagu protiv četvorice lidera terorističke UČK govori se o 445 Albanaca, Srba i Roma koji su zatvarani, maltretirani, prebijani i ubijani 1998. i 1999. godine.

Optužnicom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti su obuhvaćeni bivši predsednik samoproglašenog Kosova i jedan od vođa OVK Hašim Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR