Glas Javnosti

Lutovac: Vučić bi na poštenim izborima prošao kao na kontramitingu

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da bi grupacija oko Aleksandra Vučića na poštenim izborima doživela fijasko kao na kontramitingu održanom 26. maja u Beogradu.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da će opozicija izgubiti na sledećim izborima "još ubedljivije nego prošli put", Lutovac je agenciji Beta kazao da je Vučić samouveren jer računa na krađu glasova i manipulaciju preko režimskih medija.

"Od kada je Vučić došao na vlast, u Srbiji se izbori zapravo i ne održavaju, jer nemamo slobodne medije, a ljudi se ucenjuju da bi glasali za Srpsku naprednu stranku (SNS). Vučić je samouveren jer se ne oslanja na volju naroda. Kada bi on poštovao volju naroda, na izborima bi doživeo fijasko kao na kontramitingu održanom 26. maja ove godine u Beogradu, kada mu je većina pristalica okrenula leđa", ocenio je Lutovac.


Po njegovim rečima, politička stranka (SNS) koja kontroliše izborni proces je političko krilo organizovanog kriminala.

"Mi nemamo slobodne medije, državne institucije su zarobljene, a partija na vlasti je deo organizovanog kriminala, tako da je nemoguće da imamo i regularne izbore. Izborne rezultate Vučić sam određuje, bez obzira na raspoloženje građana, i u tome ga moramo sprečiti", kazao je predsednik DS-a.

Na pitanje Bete šta opozicija može da uradi kako bi se izborila za slobodne i poštene izbore, Lutovac je rekao da postoji nekoliko načina da se dođe do fer izbora.

"Jedan od načina je formiranje prelazne vlade čiji bi osnovni zadatak bio da obezbedi uslove za poštene izbore. Ukoliko se Vučić i ovoga puta bude oglušio o zahteve za slobodne i poštene izbore, opozicija i narod moraće na to da ga primoraju na ulici. Vučić nema većinu i svi koji žele suštinske promene trebalo bi da zajedno istupe i kažu da je dosta bilo s prekrajanjem stvarne izborne volje građana", smatra Lutovac.

Dodao je da bi opozicija i građani trebalo da ideološke razlike ostave po strani, a da u prvi plan bude zajednička borba za ravnopravne izborne uslove.

"Opozicija bi trebalo da formira opšti pokret za uređenje države Srbije i stvaranje društva pravde i političke odgovornosti u društvu. Manje je bitno da li će opozicija na izborima izaći u jednu, dve ili tri kolone. Bitno je da postoji sinhronizovanost i da jedni druge ne doživljavamo kao političke neprijatelje", rekao je Lutovac.

Delovanje opozicije, dodao je, trebalo bi da bude formatizovano onako kako bi dovelo u zbiru do najveće podrške koja bi bila dovoljna za promenu vlasti.

Upitan da li bi opozicija trebalo da izađe ne izbore pod dosadašnjim uslovima, Lutovac je kazao da je obaveza opozicije da zajedno s građanima izvrši jak pritisak na vlast, kako bi dobila ono što građanima garantuju Ustav i zakoni.


"Ne smemo da čekamo Vučićeve odluke, već da ga nateramo da ispoštuje Ustav i zakone, kako bi građani mogli bez pritisaka i ucena da se izjasne na izborima", zaključio je Lutovac.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Petrovcu na Mlavi rekao da mu je opozicija pre 15 dana pretila da će stati Srbija ako raspiše izbore.

"Oni misle da kad oni stoje svi ostali stoje. Pa kažu da ćemo imati narod na ulicama ako raspišemo izbore. Juče potpuno promenili mišljenje, sad hoće izbore po svaku cenu. I šta ih briga i niko ih ne pita kako to u 10 ili 15 dana sve promenite. Ako budu jasno izrazili volju i želju za izborima, da poručim nedvosmisleno, i ako kažu da ih hoće što pre, imaće ih i brže nego što su mislili. I izgubiće opet i izgubiće još ubedljivije nego prošli put, jer narod ne možete da prevarite", naveo je on.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR