Glas Javnosti

POLJOPRIVREDNICI: Neprihvatljiva ponuda da se otpiše samo pola kamate za dug PIO fondu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ponuda Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da se otpiše samo pola kamate na dug Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za neplaćene doprinose za penziju je neprihvatljiva, rekao je danas predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.

On je posle razgovora predstavnika 16 uduženja sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Vladi Srbije i predstavnicima Uprave za agrarna plaćanja rekao da, verovatno, niko neće prihvataiti predlog resornog Ministarstva da se otpiše pola kamate, a ostatak duga reprogramira na pet godina.

"Država je nametnula poljoprirednicima obavezno penzijsko osiguranje i tolerisala godinama dug, ali je zaračunavala kamate i sada nudi da pola kamata otpiše, a da se ostatak duga plati kroz reprogram. To verovatno niko neće prihvatiti jer objektivno ne može da plati ni osnovni dug, a kamoli sa kamatom", rekao je Savić.


Dodao je da je kamata na dug od 1,2 miliona dinara 800.000 dinara i da poljoprivrednik koji nije mogao da plati 1,2 miliona, svakako neće moći da plati 1,6 milion dinara.

Osim toga, u dug je, prema njegovim rečima, uračunat i neplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje, iako je poljoprivrednicima koji ga nisu platili bilo ukinuto pravo besplatnog lečenja.

Savić je rekao da poljoprivrednici pred početak prolećne setve imaju problem sa poskupljenjem setvenog materijala jer čim dobiju neku povoljnost od države proizvođači semena, đubriva i hemijskih preparata, podignu cene.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da je Tanasković odbila zahtev poljoprivrednika da zbog nenamernih grešaka prilikom prijavljivanja parcela za subvencije po hetaru u e-agrar budu kažnjeni stavljanjem u "pasivan" status, što znači da im se na nekoliko godine ukida pravo na taj podsticaj.

"Tražili smo da nam dozvole 30 dana za ispravljanje grešaka jer svi poljoprivrednici nisu vični i ne snalaze sa sa računarom, ali je to odbijeno", rekao je Matković.


Dodao je da je do sada za razne greške u prijavljvanju parcela, među kojima je i netačna površina obradivog zemljišta izdato 620 rešenja, a da se 281 poljoprivrednik žalio i da je Tanasković rekla da će se sporni slučajevi rešavati žalbama, a da dodatnog roka za ispravljanje grešaka nema.

Poljoprivrednici su, kako je rekao tražili, što je jedan od zahteva sa protesta prošle jeseni, da se obezbede krediti sa jedan odsto kamate i da je Tanasković rekla da će ih biti.

"Sve je izgledalo kao ping-pong, mi tražimo kredite, Tanasković kaže biće, mi tražimo da se ukine dnevno ograničenje na točenje 400 litara dizele, ona kaže ukinuto je, a ja sam preključe odbijen na pumpi kada sam hteo da kupim više da ne bi dolazio nekoliko puta", rekao je Matković.


Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR