Glas Javnosti

Usvojen novi pravilnik za poljoprivrednike

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Usvojenim Pravilnikom propisani su i minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima – skladištima, koji su zajedno doneli ministar unutrašnje i spoljne trgovine i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Treći sastanak vladine Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robnog – tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, u kojoj su i predstavnici poljoprivrednih udruženja, održan je danas u Vladi Srbije. Glavna tema bio je usvojeni Pravilnik o skladištima, a predstavljeni su i rezultati popisa skladišta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojen je i objavljen novi Pravilnik kojim je propisano da poljoprivredni proizvođač, ako nije zadovoljan kako je skladištar utvrdio količinu, kvalitet, odnosno klasu predatih poljoprivrednih proizvoda, može da se obrati nadležnom inspektoru Ministarstva poljoprivrede radi provere načina određivanja parametra kvaliteta od strane angažovanih kontrolnih organizacija, odnosno samih otkupljivača.


Usvojenim Pravilnikom propisani su i minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima – skladištima, koji su zajedno doneli ministar unutrašnje i spoljne trgovine i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima gde se vrši otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja od poljoprivrednih proizvođača, a tiču se prostora, uređenja i opreme, kao i načina prodaje.

"Novina je da je detaljno pobrojana oprema koju mora imati otkupno mesto, a koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, odnosno razvrstavanje prema kvalitetu, odnosno klasi poljoprivrednih proizvoda i to za zrnaste proizvode, kao i za voće i povrće", saopšteno je iz Ministarstva.


Predstavljen je i izveštaj o sprovedenom popisu svih skladišnih prostora na teritoriji Srbije, što je bilo dogovoreno na prethodnom sastanku ove Radne grupe, u kojem je navedeno da je utvrđeno da su ukupni skladišni kapaciteti u Srbiji sedam miliona tona.

Na sednici je dogovoreno da će se u narednom periodu razmotriti svi propisi vezani za skladištenje poljoprivrednih proizvoda i zajednički raditi na pronalaženju najboljih rešenja, saopšteno je iz Ministarstva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR