Glas Javnosti

Dan nauke i inovacije u Sokobanji: Fond nudi 50.000 evra i mentorsku podršku za 3 ključne oblasti nauke

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Šesti događaj Ministarstva u okviru projekta Srbija - Epicentar Nauke i Inovacija.

U srcu Sokobanje, danas, 6. decembra, održan je fascinantan Dan nauke i inovacija, pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke, deo Ministarstva koje kontinuirano donosi promene. Ovaj spektakularan događaj označava šesti korak ka inovacijama u okviru projekta Srbija - Zemlja Nauke i Inovacija.

 

Na ovom nezaboravnom događaju, prisutnima su se prvo obratili dr Miodrag Nikolić, predsednik Opštine Sokobanja, i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

  • Naša vizija je da Srbija postane epicentar nauke i inovacija. Putujemo širom zemlje, uspostavljamo dijalog sa učenicima i kompanijama, pružajući obrazovanje o preduzetništvu i poreskim olakšicama, jer želimo podstaći privatne biznise. Sokobanja, snažna u turizmu i poljoprivredi, ima poseban potencijal, a danas sam razgovarala srednjoškolcima o jednom ekološkom projektu... U suštini, naš cilj je pronalaženje inovatora i podrška pametnim idejama kako bismo zajedno ostvarivali napredak - istakla je ministarka.

Dodatno je istakla da ministarstvo koje rukovodi ima viziju povezivanja nauke i inovacija sa privrednim sektorom. Kao ilustraciju, navela je razvoj softvera koji se može implementirati u oblasti turizma, poljoprivrede...
Ova rešenja mogu biti ponuđena postojećim kompanijama, ili možete biti pokretači novih startapa. U STEM oblastima imamo visoko obrazovanje, a istovremeno imamo zakone koji podstiču bavljenje naukom i inovacijama; takođe, posedujemo fondove koji podržavaju izvanredne ideje, kao i poreske olakšice koje pružaju značajan podsticaj - naglasila je Jelena Begović.

Trenutno, u Srbiji postoje 23 regionalna centra i četiri Naučno-istraživačka tehnološka parka (NTP) (Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak), dok se peti trenutno gradi u Kruševcu.


Nikolić je naglasio da Sokobanja ostvaruje značajan napredak u oblasti prosvete i nauke, identifikujući tri sektora s potencijalom za inovacije - turizam, poljoprivredu i rudarstvo.

U budućnosti, dodaje, fokus će biti usmeren i na privlačenje digitalnih nomada. "Uz odličnu saradnju sa Vladom Srbije, naš cilj je dalje unapređivanje radnih mesta i podrška mladima u Sokobanji", naglasio je.

Zvanično počevši u 12 časova, glavna tema događaja bila je "Mogućnosti i dostignuća u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija", sa predavanjima Milice Krstić - savetnice za projekte i programe Fonda za inovacionu delatnost, Sonje Budiše Milenković - menadžerke za međunarodnu saradnju Fonda za nauku, i Nemanje Jovanovića - poreskog savetnika.
- Fond od 2011. pruža podršku mladima i preduzećima. Trenutno je aktivan program "Pametan početak", koji je prvi put raspisan 2021. Ovo je, dakle, treći javni poziv, koji poziva timove od 5 članova, a koji preko Fonda mogu dobiti bespovratnu pomoć od 50.000 evra, kao i mentora koji pomaže u razvoju ideje - rekla je Milica Krstić.


U prva dva poziva, stiglo je oko 70 ideja, a dosta njih iz gejmerske industrije.

Sonja Budiša Milenković je pomenula program "Promise", za koji su mladi pokazali veliku zainteresovanost, i za koji je budžet već u startu dupliran. Fond je, u proseku, jedan projekat finansirao sa 150.000 evra. Rezultat prvog, završenog programa "Promise" jesu dalji grantovi za odabrane projekte.

U daljem nastavku događaja predstavljen je i program Launcher, ispred kojeg je govorila Natalija Milićević iz NTP Niš.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR