Glas Javnosti

KAKO ĆEMO BEZ PEČENJA ZA BOŽIĆ? Afrička kuga i sve manje uzgajivača digli cenu svinjetine na rekordni nivo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

I dok se kupci nadaju padu cena svinjskog mesa, uzgajivači tvrde da je, s obzirom na to koliko je dug proces dobijanja prasića, cena realna. Čak se pominje da bi zbog velike potražnje pred praznike, mogla biti i viša. A svinjsko meso je već dostiglo rekordnu otkupnu cenu od 500 do 600 dinara po kilogramu.

Veća potražnja mesa karakteristična za ovaj period godine, uoči praznika, uticala je i na rast cena. Kada se tome doda epidemija svinjske afričke kuge, koja je proteklih meseci dosta smanjila stočni fond u Srbiji, kao i činjenica da se ljudi na selima sve manje bave svinjarstvom, skok cene je bio neminovan.

Kako će se onda naći novca za meso u sve tanjim novčanicima građana Srbije?


Praseće pečenje je postalo neizostavni deo menija kod većeg dela stanovništva. Reklo bi se da koliko god da košta – na stolu ga mora biti. Jer bez njega praznični ugođaj nije isti.

Zvonko Spasojević iz Kraljeva, koji se skoro pola veka bavi pečenjem i prodajom prasećeg pečenja, kaže za N1 da je potražnja pečenja već pala. A ako poskupi, kaže da će onda svi biti na gubitku.

„Pečenje je skočilo zbog cene prasića. Vrti se oko 500 dinara. Pričaju da će biti i više. Ako bude skuplje, onda će cena pečenja da bude veća, prodaja mala. Ko zna šta će biti“, kaže Spasojević.

Farmeri kažu da je nam je godišnje potrebno oko 6,5 miliona svinja. Ali, u poslednjih deset godina se broj krmača smanjio deset puta. Sa preko million je spao na 100 hiljada.

„Svakako da će porasti cena. Danas nemate gde da nađete prase da kupite. Zovu me prijatelji iz Mačve i Srema i pitaju. Drugar mi je jedva kupio prase za Aranđelovdan po 600 dinara. To nije dobra cena za ni za koga“, kaže za N1 Zoran Milićević, predsednik Sabora proizvođača agroprivede Srbije (SPAS).

Ali, kako ističe Milićević, zbog velikih količina svinja i mesa koje država uvozi, mnogi od njih ne mogu da opstanu.


„Uvezene su ogromne količine zamrznutih polutki iz Španije. I to je jeftinije jer se hrani GMO hranom. Takva proizvodnja je od naše jeftinija za 40 odsto. Ali, naše je zdravo, kvalitenije i meso koje je sveže”, kaže Milićević.

Gde onda da ga nađemo?

„Pa nema ga. Ministarka se ne razume u poljoprivredu. Pre godinu dana Nedimović je uništio poljoprivredu, a ona je došla da zatvori vrata i ugasi svetlo poljoprivredi“, priča Milićević.

Tradicionalno pred praznike poskupljuju i prerađevine kao što su pršuta, čvarci, slanina. Primetno je da se u mesarama, zbog visokih cena, kupuju znatno manje količine.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR