Glas Javnosti

VELIKE SILE NE GASE POŽARE NEGO SAMO STVARAJU KRIZE: Kurti PION u rukama Zapada, neće ga terati da ispuni obećanja

Vesti
Autor: Glas javnosti

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Branko Branković ocenjuje da zemlje Kvinte niti mogu, niti hoće da nateraju Aljbina Kurtija da ispuni ono što je obećao, jer velike sile, ističe, nikada nisu gasile požare i krize, nego su ih uvek stvarale.

Branković smatra da je tzv. kosovski premijer "pulen i neka vrsta piona u rukama Zapada", a Zapad pokušava odavno da dobije nešto što bi mogli da smatraju opravdanjem bombardovanja, "ali to ne mogu da nađu".  

"Krajnje je vreme da i Kvinta i svi ostali prestanu da vređaju našu inteligenciju. Jako dobro znamo da Kurti nije svoj, on mora i kad izađe iz kancelarije i kad uđe da pita za saglasnost američkog ambasadora. A da ne govorimo o tome da on može da donese ovakve ili onakve odluke. To je nešto što sigurno ne stoji i te priče oni su mu rekli ovo, pa su mu rekli ono - to je zavaravanje", kaže on. 

Ocenjuje da među članicama Kvinte nema razlike u stavu prema Kurtiju. 


"Oni su se toliko zabarikadirali u gluposti, poštujući i sledeći neprimerenu američku politiku, da više nemaju nazad. Ako bilo šta pokušaju da poprave, odoše sa vlasti, a njima se ne ide sa vlasti. Kada bi oni sad priznali da ovo ili ono nije bilo kako treba, ili Ukrajina ili Kosovo - a svima predstoje novi izbori - istog trenutka padaju. I Evropa je posebno u jednom nezavidnom položaju", smatra Branković. 

Ističe i da se zbog situacije u Ukrajini "gde Zapad gubi", pokušava na ovaj ili onaj način da se skine Ukrajina sa naslovnih stranica. 

"Te velike sile, one nikad nisu gasile požare i krize, nego su ih uvek stvarale. Kad god im je potrebno da postoji negde neka kriza da bi se od nečega što oni ne vole odvukla pažnja javnosti, oni to rade", navodi Branković.


Prema njegovim rečima, kada je u pitanju "guranje Kosova u Savet Evrope", pokazuje se na sve strane "očaj". On podseća i na, kako kaže, zapanjujuću ocenu Dore Bakojani da na Kosovu postoji funkcionalna demokratija i dodaje da "ne može biti veće hipokrizije od toga". 

Osim toga, od tri uslova koje je Bakojani ranije navela za članstvo u SE, ispunjen je samo jedan - vraćanje zemlje Dečanima. 

"Ja postavljam ozbiljno pitanje: Kad ste toliko darežljivi, što Srbiju ne primite u EU, pa onda da kažete ispunite to i to. Ne, nego prvo traže da ispunimo", primećuje ovaj diplomata. 

Dodaje da će sve što se sada događa oko Kosova i "ova bruka i sramota" u Generalnoj skupštini UN u vezi sa Srebrenicom ostati zapisano u istoriji diplomatije kako i na koji način ne može, ne sme i ne bi trebalo da se ponašaju države članice UN i drugh foruma.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR