Glas Javnosti

UŽASAN PRIZOR se “ukazao” pred Novu godinu: Ljudi u neverici gledali ka NEBU i tražili odgovore (FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti / objektiv

Iznenađujući fenomen u dolini Koačela u Kaliforniji slikalo je i objavilo na društvenim mrežama nekoliko ljudi

Sablasna formacija oblaka koja podseća na leteći tanjir iz naučnofantastičnog filma „Ne” (Nope) reditelja Džordana Pila šokirala je meštane Kalifornije u poslednjoj nedelji prošle godine.

Mnogi nisu mogli da veruju u šta gledaju, pa su na društvenim mrežama podelili zapanjujući prizor koji se “ukazao” na nebu blizu Palm Springsa, zajedno sa teorijama zavere o NLO-ima.

– Oblak je bio OGROMAN – rekao je scenarista Brajan Linč za portal SFGATE nakon što su on i njegova porodica primetili fenomen 27. decembra oko 13 časova.



– Visilo je nad nama. … Moje dete (koje nije videlo “Ne”) mislilo je da je to stvarno kul – kazao je on.

Iznenađujući prizor u dolini Koačela slikalo je i objavilo na društvenim mrežama nekoliko drugih ljudi, dok su očevici pokušavali da ga što bolje osmotre, piše Njujork post.

Dr Džejms Danof-Burg, koji radi u pustinjskom zoološkom vrtu u Palm Desert, rekao je za SFGATE da je vodio obilazak posetioce kada su primetili fenomen i dodao da su ga mnogi u grupi uporedili sa vanzemaljskom letelicom

Međutim, u pitanju nije bila nikakva natprirodna ili misteriozna pojava već nešto sa čim su naučnici dobro upoznati. Naime taj tip oblaka koji podseća na naslagane palačinke (ili zloslutni NLO u zavisnosti od posmatrača) se naziva lentikularni ili sočivasti.

– Taj dan je bio izuzetan jer smo imali jedan koji je bio naslagan tri nivoa, što je prava retkost. Oni su zaista prilično spektakularni – kazao je dr Danof-Burg.

Lentikularni oblaci, koji se obično javljaju u zimskim mesecima, nastaju kada vetar duva preko brda i planina, objasnila je meteorolog Sindi Palmer za SFGATE prošle godine kada su oblaci primećeniu Kaliforniji.




– Morate da duva vetar koji je veoma ujednačen i u jednom pravcu. Dok se kreće preko planine i zbog načina na koji se vazduh podiže, vlaga se kondenzuje i formira oblake – objasnila jeona pretprošle godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR