Glas Javnosti

ТЕСТ НА КОРОНУ: Резултати тек за дан или два

Vesti
Autor: Srbija Danas

Постоје два разлога за  тестирање: појава неког од симптома и контакт са зараженом особом 

Главни симптоми корона вируса су грозница, повишена температура, сув кашаљ, недостатак даха. Ови симптоми јако личе на грип и прехладу, па је зато врло битно обратити се лекару, који ће утврдити да ли је неопходно тестирање на корона вирус.

Важно да  при првим симптомима контактирате неки од телефона, како бисте се установила потреба за тестирањем. 

Тестирање на корона вирус подразумева узимање бриса из дубине носа, а затим и слање узорка у лабораторију, где се даље утврђује да ли су ћелије пацијента заражене вирусом корона. На исти начин врши се и тестирање на сезонски грип..

Иако је узимање узорка једноставно, утврђивање да ли је особа заражена корона вурусом је сложеније. Техника која се тренутно примењује подразумева издвајање генетског материјала вируса у ћелијама пацијента. Уколико се након сложене процедуре у ћелијама пацијента пронађе генетски материјал вируса, пацијент је заражен корона вирусом.

Да се добију резултати тестирања на корона вирус потребно је између 24 и 72 сата . Ова врста тестирања на основу генетског материјала вируса је, како истичу стручњаци широм света, изузетнио поуздана.

За тестирање на корона вирус потребна је специјализована и комплетна опрема, као и за то посебно обучено особље.

Како из дана у дан ширењем епидемије у земљама широм света расте потреба за тестирањем на корона вирус, тренутно више компанија широм света ради на прављењу властитих тестова, како би се укупан процес тестирања убрзао и био што ефикаснији.

Тренутно је у свету доступно нешто више од два милиона тестова на корона вирус.

Посебно угрожена група јесу особе старије од 65 година, са хроничним здравственим проблемима попут срчаних болести, плућних болести или дијабетеса.

 

За више информација о корона вирусу можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул. Др Суботића бр. 5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR