Glas Javnosti

TEROR FRANCUZA I NEMACA NAD SRBIMA NA KOSMETU: Uklanjanje spomen-ploče našim vojnicima u Prištini nastavak perfidne politike Zapada (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Posle pobede u Prvom svetskom ratu, saveznička francuska konjica nije mogla da stigne srpske vojnike koje su trčali nazad ka svojoj domovini, a danas je diplomatski stroj Pete republike praćen nemačkim galopom, zgazio sećanje na junake sklanjajući spomen-ploču srpskim vojnicima iz balkanskih i Velikog rata, sa pravoslavnog dela groblja u Prištini.

Za pomeranje obeležja šira javnost je saznala 11. novembra, baš na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu, kada su se u centralnom delu počivališta videli ambasadori Nemačke Jens Rode i Francuske Olivije Gero u Prištini, a na mestu gde je bila ploča - stajala je nova na kojoj je na srpskom, albanskom i francuskom jeziku ispisano - "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Naša, podignuta u slavu junaka stradalih u periodu od 1912. do 1918. na kojoj piše "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-1918" pomerena je sa donje, bočne strane spomen-parka. Ovu "rokadu" je tražila Ambasada Francuske, a jedva dočekalo i sprovelo u delo gradsko preduzeće "Hortikultura".

- Promene na groblju uočio sam posle Zadušnica u nedelju 5. novembra i otišao sam da prijavim policiji iz koje su mi kazali da je izmeštanje uradilo preduzeće "Hortikulutra", po nalogu Ambasade Francuske u Prištini - rekao je sveštenik Staniša Arsić, prištinski paroh.


O ovom, još jednom pokušaju zatiranja srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji, nije obaveštena Eparhija raško-prizrenska koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima, zbog čega je izrazila duboku zabrinutost.

- Ni srpska zajednica koja to groblje koristi, ni mi nismo bili konsultovani o izmeštanju spomen-ploče oslobodiocima koji su podneli velike žrtve zajedno sa savezničkim vojnicima - navodi se u saopštenju. - Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen-obeležju na pravoslavnom groblju, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima. Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama.



Eparhijska pravna služba će, kako je navedeno, razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen-ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, kako su naveli, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, kako bi ona opstala.

U našoj južnoj pokrajini nalazi se oko 1.300 crkava, manastira i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe srpskog naroda. Od sukoba na KiM uništeno je oštećeno i oskrnavljeno 156 crkava, manastira i drugih objekata od kojih čak 61 ima status spomenika kulture, a od toga 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju. Pokradano je preko 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta.

Uništili francuske grobove

NA starom groblju u Đakovici bilo je osam spomenika francuskim vojnicima koji su 1918. godine zajedno sa našima oslobađali Srbiju. Ti grobovi, kao i srpski su uništeni bagerima albanskih preduzeća 1999. godine posle sukoba na KiM, a kada je na čelu Unmika bio Francuz Bernar Kušner. Sadašnji ambasador Francuske Gero nije, iako mu to ulazi u diplomatsko zaduženje, tražio da se obnove spomenici njegovim sunarodnicima, što bi bila bolja ideja nego pomeranje ploče stradalim srpskim vojnicima.


Fotografije: Jutjub

Takođe, uništeno je i oštećeno oko 5.300 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na 50 ne postoji nijedan čitav spomenik, a čak su iz grobova iskopavane i razbacivane kosti. Počivališta su pretvorena u deponije, nepristupačna su, zarasla u korov i šipražje.

U delu atara Crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici nedavno je albanska građevinska firma bagerom počela da prekopava spomenike, a skrnavljenje je obustavljeno tek posle žalbe Srba. Poslednji Srbin iz sela Suvi Do ovde je sahranjen 1953. godine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je uklanjanje i pomeranje spomen-ploče srpskim vojnicima pokušaj zatiranja svih tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji i brutalnog prekrajanja istorije.

- O ovom anticivilizacijskom činu obavestili smo OEBS i ostale međunarodne misije koje deluju na prostoru KiM, zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca ovog vandalskog akta, a u saradnji sa našom Eparhijom raško-prizrenskom iskoristićemo sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto i na tome radimo još od prvog dana.

Zapaljena srpska zastava

Na spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima sa područja opštine Orahovac koji su mučki stradali od ruke albanskih ekstremista, tokom vikenda je zapaljena srpska trobojka. Na ovom mestu, na ulazu u Veliku Hoču, postavljeno je znamenje u spomen na 84 stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.



- Paljenje srpske trobojke i skrnavljenje ovog spomenika akt je bezumlja albanskih ekstremista koji godinama pale sve srpsko želeći da na taj način obeshrabre Srbe i slome duh srpskog naroda koji odoleva svim napadima i iskušenjima, ma kakva ona bila - saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje dodaju da će zajedno sa svojim predstavnicima na terenu postaviti novu trobojku. 


Inače, Priština je do sada više puta štampala pamflete u kojima se pravoslavni manastiri nazivaju "vizantijsko kosovarskim" u kojima su se molili "kosovarsko albanski hrišćani".

Pokušali su i da Dečane, Gračanicu i Pećku patrijaršiju, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine, preimenuju u "kosovske kulturne spomenike". Uz sve to ne prestaju pokušaji u kojima prednjače političari iz Nemačke i Velike Britanije da se SPC predstavi kao "trgovac oružjem", odnosno gnezdo srpskog terorizma na KiM, i to bez ijednog dokaza. Ostatke pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, privremene prištinske vlasti pokušale su da, uz finanskijsku pomoć Vlade Nemačke, pretvore u baziliku, ali je to, zasada, intervencijom Srbije i SPC osujećeno.


Ambasade Francuske i Nemačke saopštile su juče da je na njihovu inicijativu pomerena spomen-ploča, kako bi na to mesto bila postavljena nova u "znak sećanja na sve nastradale borce između 1912. i 1918. godine":

- Francuski i nemački ambasadori 11. novembra na vojnom groblju zajedno su odali počast svojim palim vojnicima. Ovaj dan označava kraj Prvog svetskog rata i zajedničko odavanje počasti našim vojnicima koji su tada bili neprijatelji nosi snažnu poruku pomirenja. To je i Dan francuskih veterana, dan sećanja na sve naše vojnike koji su izgubili svoje živote na dužnosti.

Poslednjih godina, a posebno 2022. ova zajednička francusko-nemačka ceremonija bila je okaljana polemikom u pojedinim medijima na Kosovu zbog ploče kojom se odaje počast srpskim vojnicima koji su nastradali između 1912. i 1918. Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata.

Ova polemika je bila nedostojna sećanja svih vojnika, francuskih, nemačkih i srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja Kfora u zaštiti svih zajednica na Kosovu. Postavljena je nova ploča koja podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, a potom je ploča u znak poštovanja prema srpskim vojnicima pomerena samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon obaveštenja Opštine. 

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR