Glas Javnosti

Samit COP28 započet pobedom fonda za klimatske katastrofe

Svet
Autor: Glas javnosti

Samit Ujedinjenih nacija o klimi doneo je ranu pobedu u četvrtak, a delegati su usvojili novi fond za pomoć siromašnim zemljama kako bi s4e izborile sa materijalnim štetama izazvanim klimatskim katastrofama.

Predsednik COP28 Sultan al-Džaber rekao je da je odluka poslala "pozitivan signal zamaha svetu i našem radu ovde u Dubaiju".


Prilikom osnivanja fonda prvog dana dvonedeljne konferencije COP28, delegati su otvorili vrata vladama da objave doprinose.

Nekoliko od njih je to i učinilo,otpočevši niz malih obećanja za koje su se zemlje nadale da će ostvariti značajnu sumu, uključujući 100 miliona dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata domaćina COP28, još 100 miliona dolara od Nemačke, najmanje 51 miliona od Britanije, 17,5 miliona od Sjedinjenih Država države i 10 miliona dolara iz Japana.


Rani prodor u fond za odštetu, koji su siromašnije zemlje zahtevale godinama je odskočna za druge kompromise koji će biti napravljeni tokom dvonedeljnog samita.


Ali neke grupe su bile oprezne, napominjući da još uvek postoje nerešena pitanja, uključujući kako će se fond finansirati u budućnosti.

„Odsustvo definisanog ciklusa dopunjavanja pokreće ozbiljna pitanja o dugoročnoj održivosti fonda“, rekao je Hardžit Sing, šef globalne političke strategije u Klajm Ekšn Netvork Internešnl.
 


„Odgovornost sada leži na bogatim nacijama da ispune svoje finansijske obaveze na način proporcionalan njihovoj ulozi u klimatskoj krizi", dodao je on.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR