Glas Javnosti

PESKOV: Nemačka baza u Litvaniji će dodatno pojačati napetost u regionu

Svet
Autor: Glas javnosti

Otvaranje nemačke vojne baze u Litvaniji do 2027. godine i to na samoj granici sa Rusijom, podrazumevaće dalje izazivanje napetosti u regionu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Time se stvaraju potencijalna žarišta kod naše granice što od nas zahteva specijalne mere kako bismo osigurali sopstvenu bezbednost", prokomentarisao je on.

Na pitanje kako komentariše reči japanskog premijera Fumio Kišide da Japan planira da stvori odbrambeni savez sa SAD, Peskov ističe da to nije novina, jer takav savez "de fakto već postoji".

"Znamo za američki vojni potencijal na teritoriji Japana, zemlje koja je blizu naših granica", podseća portparol Kremlja.


Komentarišući jedno od poslednjih granatiranja Zaporoške nuklearke, Peskov kaže da je u pitanju nastavak terorističkih akcija kijevskog režima i dodaje da je to vrlo opasna provokacija, koju su imali priliku da vide i stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). 

"Ovakve provokacije mogu imati vrlo negativne posledice", upozorava Kremlj.

Podsetimo, dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su juče nekoliko objekata nuklearke Zaporožje, koju su 20 minuta pre napada posetili inspektori IAEA.

U napadu su povređena tri zaposlena, a IAEA je saopštila da nuklearna bezbednost nije ugrožena, iako je reč o "ozbiljnom incidentu".

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR