Glas Javnosti

SVE JE FARSA: Iliju Milačića posle priznanja krivice i zabrane rada u policiji zaposlila BIA

Vesti
Autor: Glas javnosti

Dana 04.02.2021 godine uhapšen je Veljko Belivuk zajedno sa takozvanim pripadnicima njegovog klana. Već 12.02.2021 godine uhapšen je i pritvoren načelnik UKP za grad Beograd Ilija Milačić. Svi su bili u ubeđenju da su ova hapšenja u uzajamnoj korelaciji, i da će se ići u pravcu odmotavanja klupka saradnika tzv klana Belivuk unutar MUP-a. Međutim...

Isti se brzo dogovorio sa tužilaštvom, i već je u martu potpisao sporazum o priznanju krivice, dobio je 7 meseci kućnog pritvora, i zabranu rada u MUP-u pet godina. Milačiću se na teret stavljalo krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka, čije je izvršenje prvo negirao, da bi se naknadno predomislio, i isto u potpunosti priznao. On je suvlasniku "Objektiva" Aleksandru Papiću, dao svoju službenu karticu policijskog broja MUP-a, koja je istom otvorila mogućnost da prati interno i tajno informisanje i komunikaciju unutar MUP-a, što je isti je dalje zloupotrebljavao i koristio za npr i to u najblažoj formi, za objavljivanje ekskluzivnih vesti iz domena crne hronike.

Sa druge strane, u težem obliku ovih zloupotreba, Aleksandar Papić imao je prostor da informacije prodaje i prosleđuje raznim pripadnicima kriminalnih grupa, ali da li je to činio, i šta je uopšte tačno činio sa tim podacima u celini, nikada nećemo saznati, jer Aleksandra Papića tužilaštvo nije teretila niti za jedno krivično delo, prema tome, nije bio predmet nikakve istrage! Aleksandar Papić se iz čitave zavrzlame izvukao apsolutno netaknut, neokznut, čist kao suza, što je neverovatno, ali istinito.

Ilija Milačić je potom imao jedan zaista spektakularan intervju na tv "Objektiv", gde je izneo niz senzacionalnih tvrdnji. Posebno se ističe tvrdnja da je beogradski UKP znao za kuću strave u Ritopeku, tj klanicu, da su do tih saznanja došli ličnim zalaganjem, sopstvenom metodikom i tehnikom, da nisu imali pomoć nikakvih stranih službi, da su imali informaciju da je jedno oteto lice zatvoreno u kući, da je tim povodom tražio i dobio prijem kod ministra Stefanovića, da je tom prilikom tražio od ministra uključenje neke specijalne jedinice da im budu podrška prilikom upada u tu kuću jer se plašio za gubitak kako svog života tako i kolega iz UKP koji bi eventualno učestvovali u toj akciji, kojom prilikom ga je ministar Stefanović "iskulirao" uz komentar da je umoran i da sačeka nadolazećeg ministra, pa sa njim nek se dogovara???!!!

Sad, ne znam da li građani Srbije imaju predstavu o obimu kriminala koji je sadržan u prethodnoj rečenici. Pazite. UKP zna da je lice oteto i da se nalazi u toj kući. Umesto da ekspeditivno primeni svoja ovlašćenja i da spasu čoveka, oni se nešto "fol kao snebivaju", i traže savet ministra šta da rade i pritom se još kao nešto plaše, kao da će bataljon kriminalaca izaći iz te kućice u Ritopeku?! Ovakvim činjenjem Ilija Milačić praktično javno priznaje da su on, kao i svi policijski službenici koji su delili njegova saznanja, svojim nečinjenjem, tj nevršenjem službene dužnosti na koje ih zakon obavezuje, saučesnici u zločinu koji je počinjen nad otetim licem. Imamo jednu takvu nezainteresovanost za sudbino života otetog lica, da to prevazilazi sve granice tolerancije. Što je još crnje, tom razgovoru između Ilije Milačića i ministra Stefanovića prisustvuju Kovačević Dejan, načelnik UKP Srbije, kao i Srećko Lazić, zamenik načelnika uprave. I šta se dalje dešava?

Posle Stefanovića, oktobra 2020 na njegovo mesto dolazi Aleksandar Vulin, koji po svoj prilici ne dobija informacije o delovanju tzv klana Belivuk niti o kući strave u Ritopeku. Štaviše, za vreme održavanja festivala piva ispod Kalemegdana, Aleksandar Vulin se nonšalantno slika u društvu lica iz kriminogene sredine Aleksandra Kovačevića - Kovača, koji je pored ostalog istaknuti navijač FK "Rad", i drug Belivuka.

Kovača je u javnosti porodica Aleksandra Halabrina, uveliko sumnjičila da ima veze sa njegovim nestankom i ubistvom. Krajnji ishod? Pa krajnji ishod je taj da je Aleksandar Vulin ne tako davno primio nazad u svoje redove, tj. sada redove BIA, Iliju Milačića. Jer Ilija možda ima zabranu rada u MUP-u, ali nema u BIA... A nema zabranu niti da bude ministar koječega, ili predsednik Vlade, a može biti i novi predsednik Srbije ako se kandiduje, pa eto ideja vlastodršcima na koju bi poziciju mogli da ga planiraju i postave.

Bilo kako bilo, i mi kao sindikat policije, a verujem i građani Srbije u celini, toliko smo više utrenirani povodom stresnih i šokantnih dešavanja u našoj državi, da nema više toga što bi moglo da nas iznenadi. Srećan ti povratak u službu Ilija, i ubuduće bolje čuvaj podatke i službene kartice, jer vidiš vraga, nikad ne znaš ko će ih, i kome, doturiti...

A ovi što su nestali, za kojima se traga, i za kojima plaču u neizvesnosti članovi njihovih porodica i prijatelji, za njih ćemo lako, kako kažu pametniji od nas: "nek sačekaju dolazak nekog novog ministra", a kojeg, i kada, to je pravo pitanje...

Ono što me istinski najviše brine, jeste pitanje: kako ćemo se kao prethodnica, opravdati pred generacijama koje dolaze, jer smo svojim nemarom, neradom i kukavičlukom pred teškim izazovima, urušili temelje njihovog normalnog razvoja i opstanka.

Predsednik odbora za borbu protiv kriminala i korupcije, Novog policijsko sindikalnog saveza, Rajević Zdravko.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR