Glas Javnosti

SRAMNO I NEISKRENO SAOPŠTENJE LICEMERA SA ZAPADA: Snažna poruka bi bila da Centralna evropska banka ZABRANI EVRO na Kosovu i Metohiji

Vesti
Autor: Glas javnosti

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda i Prištine Dragiša Mijačić kaže da ukoliko Kvinta želi da pošalje snažnu poruku, onda bi Centralna evropska banka trebalo da izda saopštenje da evro više nije dozvoljen na Kosovu i Metohiji.

Kvinta se danas oglasila saopštenjem u kojem je tražila suspenziju oduke Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, a Mijačić smatra da to nije dovoljno.


“Još jedno saopštenje Kvinte bez jasnog političkog odgovora. Svi su svesni da Uredba Centralne banke Kosova stavlja srpsku zajednicu preko ivice, Ukoliko Kvinta želi da pošalje snažnu poruku, neka Centralna evropska banka da saopštenje da evro više neće biti dozvoljen na Kosovu”, istakao je Mijačić.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, podsetimo, izdali su još jedno sramno, jalovo i neiskreno saopštenje. 

Oni napominju da je nedavna uredba tzv. centralne banke kosova (KBK) o gotovinskom poslovanju i zabrani prometa sa Srbijom, koja ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja posebno na zajednice sa srpskom većinom.


"Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, nakon što su u petak razgovarali o ovom pitanju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ambasadori Kvinte pozivaju na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasna i efikasna javna komunikacija po tom pitanju.

"O ovom pitanju bi trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga uz posredovanje EU", poručuju ambasadori Kvinte.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR