Glas Javnosti

KONAČNO SE OGLASILA EU OKO KURTIJEVOG UKIDANJA DINARA: Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, s obzirom na to da je Priština jednostrano usvojila evropsku valutu 2002. godine, navodi se na sajtu Evropske centralne banke.

Takođe, ECB ukazuje da Kosovo nije član EU, ali da evro od 2002. godine služi kao de fakto sredstvo plaćanja na toj teritoriji.

ECB podseća da je isto to uradila i Crna Gora 2002. godine.

"To znači da evro tamo nije legalno sredstvo plaćanja, ali da ga je stanovništvo tako prihvatilo. Pre 2002, stanovnici Kosova i Crne Gore su koristili nemačku marku", navela je Evropska centralna banka, prenosi Tanjug.

Evropska komisija je, takođe, na svom sajtu navela da Kosovo i Crna Gora koriste evro kao de fakto domaću valutu iako nemaju sporazume o tome sa EU.

"Ovo je u skladu sa starom praksom kada se tamo ranije koristila nemačka marta, kao de fakto valuta", navela je EK.


EK podseća da Monako, San Marino, Vatikan i Andora, koje nisu članice EU, koriste evro kao svoju valutu, jer su zaključile monetarne sporazume sa EU.

Kako je navedeno, to im garantuje da proizvode ograničene količine kovanica evra sa svojim dizajnom na jednoj - nacionalnoj strani novčića, ali ne i da izdaju evro novčanice evra.

Evro koriste i neke francuske prekomorske teritorije koje nisu deo EU, ali nemaju mogućnost izdavanja sopstvenih kovanica.

Kosovska Centralna banka (CBK) je 27. decembra 2023. usvojila Uredbu o gotovinskom poslovanju, koja će stupiti na snagu 1. februara 2024. godine i predviđa ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR