Glas Javnosti

Skandalozna zloupotreba žrtava masakra na Vračaru: Veselin Milić javno pokazao spisak dece koje je Kosta K. planirao da ubije

Vesti
Autor: Glas javnosti

Srbiju i Beograd pogodila je užasna tragedija kada je dečak Kosta K. u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio 8 đaka i čuvara, a ranio još 5 učenika i nastavnicu.

Ministri vlade Srbije i načelnik beogradske policije održali su konferenciju tim tužnim povodom, ali pri tome je napravljen ozbiljan skandal.

Srbija i Beograd su u šoku posle pokolja u Osnvonoj škkoli „Vladislav Ribnikar“ kada je ubijeno 8 učenika i čuvar škole, a ranjeno još 5 učenika i nastavnica istorije. Osumnjičen za ovaj nezapamćen zločin je dečak, učenik sedmog razreda ove škole Kosta K.

U blizini škole koja je bila poprište nezapamćenog masakra okupili su se roditelji učenika, novinari, prolaznici.


Razne informacije su se pojavljivale u medijima, a onda verovatno da bi stali na kraj raznim nagađanjima, u Palati Srbija održana je konferencija za novinare koju su održali ministri u Vladi Srbije i načelnik Policijske uprave Beograda. Ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izneli su podatke o broju preminulih i ranjenih, kao i stanju povređenih.

A onda je načelnik beogradske policije Veselin Milić uzeo reč i napravio, u najmanju ruku, grešku, ako ne i skandal, potpuno neprimeren postupak. On je izneo razne detalje iz istrage koja je tek počela, između ostalog i da se Kosta K. (14), kome je rekao puno prezime, pripremao za zločin mesec dana i da ga je detaljno isplaniorao. Pokazao je skicu škole koju su policajci prilikom pretresa stana u kome je živeo Kosta K. na njegovom radnom stolu.

Ali, onda je načelnik Milić pokazao i spisak koji je takođe, navodno, napravio Kosta K. na kome su se nalazila imena „prioritetnih meta“, 15 učenika iz različitih odeljenja, uključujući i Kostino 7/2, koje je dečak nameravao da likvidira.


Osim što je izneo potencijalne dokaze iz istrage, spisak dece koje je Kosta K. proglasio prioritetnim metama, je snimljen, a potom su ga pojedinci i printskrinovali i objavili na društvenim mrežama. To je, po mišljenju mnogih, nedopustivo.

„Taj potez je krajnje nepotreban, ne vidim razlog zašto bi se taj spisak uopšte pokazivao. Ta konferencija je sazvana vrlo brzo, a na njoj su izneti i podaci iz istrage koja je tek započeta, a pri tome treba imati u vidu da MUP, recimo, ima praksu da ne odgovara na potpuno legitimne zahteve koje im pošalju predstavnici nezavisnih medija“, kaže nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Ali, postoji još jedan razlog zašto to nije smelo da se dogodi i zašto taj spisak nikako nije trebalo da dođe u javnost.


„Na taj način dolazi i do ponovne viktimizacije žrtava i njihovih porodica. Takođe, ta deca koja e nalaze na spisku mogu da se pomisle ugroženo i da pomisle da su ona dala povod za taj užasan čin“, kaže Rodoljub Šabić.

Portal Nova.rs kontaktirao je sinoć sadašnjeg poveenika za informacije od javnog značaja Milana Marinovića, ali odgovor na pitanja je najavljen za danas.

Glas javnosti/Nova.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR