Glas Javnosti

PROTEST SRBA U LEPOSAVIĆU: Ukidanje dinara znak da treba da odemo, situacija je NEIZDRŽIVA! (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Ispred filijale Banke Poštanske štedionice u Leposaviću okupilo se pedesetak vaspitača i radnika predškolskih ustanova kako bi ukazali na sve težu situaciju za podizanje zarađenog novca.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije i ukidanja dinara, kako kažu, na rubu egzistencije.
Jasmina Savić, ekonomista PU "Veselo detinjstvo" iz Leška upitala je da li ovako izgleda demokratsko društvo gde penzioneri ne mogu da podignu stečene penzije.

"Kao što znate nekome u Prištini je palo na pamet, proradila mu je mašta da ukine dinar i tako onemogući da ostvarimo osnovno pravo na život. Kako sada da jednom penzioneru kažete da ne može da ostvari svoju penziju i podigne novac koji je uplaćen iz naše Republike Srbije, a četrdeset godina je radio da bi stekao penziju, kako jedna majka da kupi mleko svom detetu kada ovde nemamo novca? Redovi su svakodnevni, ne možemo da ostvarimo naša osnovna ljudska prava", kazala je Savić.


Ona je apelovala na međunarodnu zajednicu i zagovornike demokratije da se osvrnu i pogledaju na kakvom rubu egzistencije žive Srbi na Kosovu.

"Sve to se događa na očigled međunarodne zajednice, zato smo se danas okupili i želimo da pošaljemo apel i poruku i vapaj, svim međunarodnim glasnogovornicima koji svakodnevno zagovaraju demokratiju na svim mestima, da li je ovo normalna slika i 21 veku? Da li ovako izgleda to demokratsko društvo koje oni zagovaraju.

Šaljemo apel svima da podhitno preduzmu korake jer se oni na žalost bave našim životima i da reaguju tamo gde treba da nam se reši problem jer ovakav život je nezamisliv, jer je nemoguće ovako živeti, kako da živimo kada nemamo novca? Redovi su svakodnevni, penzioneri, stari kako da kupe lekove, ne možemo da kupimo mleko, d aopremimo vrtiće i zato smo se danas okupili da izrazimo naše nezadovoljstvo i naše trpljenje koje je svakodnevno i svakodnevni pritisak koji se ovde dešava nad srpskim narodom toliko je nezamisliv i samo se pitamo šta je sledeće", istakla je Savić.

Biljana Blagojević vaspitač PU "Bambi" iz  Sočanice kaže da je situacija neizdrživa i upitala da li je ovo znak da treba da se spakuju i odu sa svojih ognjišta.


" Šta možemo da kažemo u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, posle prekida dinara i platnog prometa, šta možemo mi ovde na Kosovu da očekujemo. Ukinuli su nam naše osnovno pravo da podignemo platu koju smo zaradili i šta da očekujemo, zar posle toliko vremena šta smo sve preživeli od 99 godine, šta smo doživeli, da sada u 21veku nemamo svoja osnovna prava, nemamo svoje proizvode, nemamo platu, nemao svoj dinar, zar se tako danas živi?

Zato smo se okupili ovde da pokažemo svetu kako mi ovde živimo, nemamo osnovno pravo za život, teraju nas da stari i bolesni, deca ostaju bez svojih osnovnih prava, prava na dinar, pravo na život pravo na igru. Zato molim sve u svetu da pogledaju saa kakvom se situacijom mi ovde suočavamo i nadam se u ime svih da će neko da stane uz nas. Situacija i dana u dan postaje neizdrživ, da li treba d pakujemo svoje stvari i da  napustano svoja ognjišta?, upitala je Blagojević.

Marijana Milunović vaspitač PU "Naša Radost" iz Leposavića je dodala da su odlukom kosovske vlade svi pogođeni.


"Građani su u jako nezavidnoj situaciji, prinuđeni smo svi da svoje zarađene novčane nadoknade idemo u Rašku da podignemo novac, što nam iziskuje dodatno vreme dodatni trošak. Isto tako su stariji i bolesni najviše pogođeni, jer je za njih najteže", kazala je Milunović.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR