Glas Javnosti

POVEĆAN BROJ DECE OBOLELE OD ROTA VIRUSA: Pedijatar daje preporuke roditeljima

Vesti
Autor: Glas javnosti

Na odeljenjima pedijatrije povećan je broj pregleda dece zbog stomačnog virusa.

Šta su simptomi toga, kako može da izgleda klinička slika, a kako se odvija lečenje? Dr Milica Kotlajić, pedijatar,  daje preporuke svim roditeljima.

U Beogradu povećan broj dece obolele od rota virusa, koji u simptomi (ilustracija) Foto: Ringier

"Simptomi stomačnog virusa su jasno izraženi- povraćanje (veliki broj), dijareja odnosno vodenasta stolica, povišena telesna temepartura. Postoji rizik od brzog dehidriranja dece, a klinička slika kreće se od blaže što se najčešće dešava do one teže i to zavisi i od imuniteta naročito od imuniteta gigestivnog trakta", kaže nam dr Milica Kotlajić, pedijatar.

Da je broj obolele dece od stomačnog virusa u porastu - pokazuje i podatak da u Domu zdravlja Savski venac na dnevnom nivou bude 200 pregleda, a od tog broja se oko 30 odsto dece javi sa stomačnim tegobama.

"Roditelji treba da odmah, čim se jave simptomi, započnu redhidriranje dece, ali ne čajem ili vodom nego elektrolitima, ima ih bezbroj. Ukoliko dete neće da pije određene elektrolite, mogu se nabaviti drugi. Elektrolite treba uzimati na pet minuta po pet mililitara. Uzimaju se sve dok traje povraćanje. Tek dva sata nakon što povraćanje prestane, dete može da pojede određenu čvrstu hranu, ali onu lako svarljivu- u maloj količini i češće", savetuje pedijatar i dodaje da dete može postati malaksalo u slučaju da ne uzima elektrolite.


Prema rečima doktorke, ukoliko je broj dijareja i povraćanja velik, pa se jave suva sluzokoža i povišena temperatura, to je znak da je detetu potrebna infuzija. Ako dođe do skoka temperature, obavezno je javiti se lekaru čiji je savet svakako najbolje potražiti i čim se jave ostali simptomi.

Stomačni virus koji se javlja kod dece je gastroenteritis koji može da zahvat želudac odnosno creva, a uzročnici su virusi rota, adeno ili norovirus.

"Rota virusi su prisutni u prirodi, javljaju se često leti i prenose se dodirom, kontaminacijom preko zaraženih predmeta koje dete koristi. Skor svaki kontakt sa detetom koji boluje od stomačnog virusa, dovede do novog zaražavanja", kaže pedijatar.

"Stomačni virus najčešće traje dan, dva kod blaže kliničke slike do pet dana ukoliko je klinička slika teža. Dužina lečenja zavisi od imuniteta detete, ali i količine virusa koje je unelo" , odgovara dr Milica Kotlajić.

Glas jaavnosti/Žena.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR