Glas Javnosti

Potresna ispovest svedoka na suđenju Tačiju: OVK mi 1998. otela člana porodice, kasnije nađen mrtav

Vesti
Autor: Glas javnosti

Na suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i drugim optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, zaštićeni svedok optužbe opisao je kako mu je OVK 1998. godine otela člana porodice, koji je kasnije pronađen mrtav.

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4566, izjavio je da mu je OVK, u leto 1998. godine presrela i odvela člana porodice kod sela Drenovac u opštini Orahovac.

Pokušaji svedoka i drugih rođaka da se kod OVK raspitaju o sudbini otetog ili da ga vide ostali su neuspešni.

„Delimični posmrtni ostaci otetog pronađeni su godinama kasnije“, preneo je tužilac Metju Holing u sažetku svedokovog iskaza, koji je potpuno zatvoren za javnost.

Prema optužnici, u Drenovcu je bio jedan od više od četrdeset pritvora u kojima je OVK držala, zlostavljala, mučila i ubijala Albance koje je smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima, Srbe i Rome.


Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

U deset tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR