Glas Javnosti

SRBIJO, REAGUJ, KURTI NE MIRUJE: Potvrdio da se radi na internacionalizaciji albanskog pitanja u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Politika
Autor: Glas javnosti/Kossev

Zatvaranje „ilegalnih“ puteva, redovne patrole na Gazivodama, zatvaranje laboratorija za drogu, izgradnja novih policijskih objekata – ovako je premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti pobrojao uspehe vlade kojom rukovodi postignute na Severu Kosova. Među Kurtijevim uspesima su i sprečavanje održavanja srpskih izbora i referenduma na Kosovu.

Kao jedno od ključnih nacionalnih obaveza njegove vlade je internacionalizacija albanskog pitanja u južnoj Srbiji, potvrdio je takođe, navodeći da je njegova vlada podržala „diplomatske i lobističke aktivnosti za internacionalizaciju pitanja prava Albanaca koji žive na svojoj zemlji u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, pod državom Srbijom“.

U svom govoru na sastanku Glavnog odbora pokreta Samoopredeljenje, osvrnuo se i na bezbednosnu politiku, te potvrdio uvođenje predmeta „bezbednosno vaspitanje“ u kosovski školski program i to što je KBS-u udvostručen budžet.


Kurti je dugačak govor u kojem je samo listao ono što vidi kao uspehe, isčitao uoči svog odlaska u Brisel na sastanak sa Aleksandrom Vučićem a uz velika očekivanja međunarodnih partnera da dvojica prihvate tzv. evropski predlog čija sadržina javnosti nije saopštena.

Potvrdio je još jednom da sa Srbijom reciprocitet ostaje kao princip.


„Zatvoreno 16 ilegalnih puteva na severu zemlje; počele su redovne patrole na ​​jezeru Gazivode; sproveli smo 854 policijske akcije protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja; 3.202 uhapšenih, od kojih je skoro 10% ili tačnije 301 službeno lice“ – kazao je Kurti u svom govoru.

„Uništili smo 69 ​​kriminalnih grupa, a u poslednje dve godine zaplenjeno je ukupno 1,8 tona opojnih supstanci; na severu je uništeno 8 laboratorija droge i 3 za proizvodnju kriptovaluta; izgradili smo 4 nova objekta i policijske stanice; kablovska mreža je proširena na sever; izbori i referendum Srbije, koji su ranije održavani suprotno Ustavu i zakonima naše zemlje i međunarodnoj praksi, naša vlada nije dopustila da se održe na Kosovu; zamrznuli smo preko 14 miliona evra, oni su pod istragom pod sumnjom za zloupotrebu i pranje novca; sedište ilegalnih struktura u opštini Štrpce je zatvoreno“ – dodao je Kurti.

U uspehe je pobrojao i asfaltiranje puteva u albanskim selima na Severu Kosova.

Podsetio je na to da je udvostručili budžet za Kosovske snage bezbednosti u odnosu na 2021, dodajući da će ove godine uslediti i uvećanje od 20%.


„Regrutovano je 820 novih vojnika i 31 oficir, a u procesu regrutovanja je još 612 redovnih vojnika i 388 rezervista; povećali smo starosnu granicu za zapošljavanje tako što smo je podigli sa 23 na 25 godina; obučili smo 2547 vojnih lica u inostranstvu, 3 puta više nego 2020. godine, 16 puta više nego 2019. godine; predmet ‘Bezbednosno vaspitanje’ uz našu vladu biće deo školskog programa“.

Naveo je i da je Kosovo „ponosno“ što stoji uz ukrajinski narod i to, kako je naveo „iz solidarnosti, protiv zemalja koje deluju gangsterski u međunarodnoj politici, protiv šovinističkih političara koji ne tolerišu nezavisnost drugih i demokratiju“.

„Želimo da ova godina bude, kako je najavio predsednik Zelenski, godina oslobođenja Ukrajine“ – naveo je.

Kurti je ocenio i da je Kosovo „otvorena i demokratska zemlja“, koja će „uvek pokazivati konstruktivnost i energiju, uz jedini uslov da se prema njoj odnosi sa poštovanjem“.


Osvrnuo se i na dijalog sa Srbijom, uz naglasak da su „nemačka kancelarka i francuski predsednik jasno stavili do znanja da bez priznavanja nezavisnosti Kosova nema evropskih integracija ni za naše susede. Što pre to shvate, bolje je za njih“.

„Što se tiče Srbije, učestvovali smo na pregovaračkim sastancima u Briselu kad god smo bili pozvani. Mi smo dočekivali specijalne izaslanike sa Zapada kad god su došli. Bili smo i bićemo posvećeni, principijelni, konstruktivni i kreativni. Dijalog u Briselu je dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, to je dijalog o statusu odnosa. Sadašnji status odnosa nije normalan, a normalan je status dobrosusedstva, odnosno međusobnog priznavanja kao suštine i reciprociteta kao principa“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR