Glas Javnosti

KURTI DOBIO PO UŠIMA: Upozoreni smo na smanjenje podrške Zapada ako ne budemo konstruktivni u dijalogu

Politika
Autor: Glas javnosti/Kosovoonline

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da je dobio upozorenja o mogućnosti smanjenja podrške Zapada, ukoliko takozvano "Kosovo" ne bude konstruktivno u odnosu na pregovore "Kosova" i Srbije i dodao da nije pozvan na sastanak koji će 31. januara organizovati američka ambasada u Prištini, na kojem će se razgovarati o Zajednici srpskih opština.

Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je taj sastanak rezultat insistiranja izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

"Očekujem da Eskobar u Beogradu kaže da Srbija treba da prizna Kosovo, a ne da u Prištini kaže da će se do Zajednice doći, bez obzira na moj stav", rekao je Kurti.

Govoreći o evropskom planu za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa, Kurti je rekao da mu on nije predstavljen u formi "uzmi ili ostavi", već kao platforma za dalju diskusiju.

On je ponovio da je evropski predlog dobra osnova za razgovor, ali je rekao da ne sadrži sve ono što bi Kosovo želelo.

Kurti je rekao i da očekuje intenzivan dijalog sa Srbijom, kako bi dogovor bio postignut u pomenutom vremenskom okviru, a to je, prema njegovim rečima, mart 2023. godine.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR