Glas Javnosti

Petina stanovnika rođenih na Zapadnom Balkanu danas živi u inostranstvu

Vesti
Autor: Glas javnosti

Istraživanje je pokazalo i da 70,6 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 25 godina razmatra da živi i radi u inostranstvu.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da oko jedne petine stanovnika rođenih na Zapadnom Balkanu danas živi u inostranstvu, a da je ukupan broj radno sposobnog stanovništva u regionu u proteklih pet godina umanjen za više od 400.000 ljudi.

Kako je saopšteno iz Saveta, Bregu je objasnila da će prema procenama region Zapadnog Balkana u predstojećim decenijama izgubiti između jedne četvrtine i polovine kvalifikovanih i obrazovanih mladih građana.


„Znamo sve faktore koji potiču iseljavanje kvalifikovanih mladih ljudi, od visoke stope nezaposlenosti i siromaštva do isključenosti“, kazala je Bregu i dodala da su poznati i faktori koji privlače mlade ljude, kao što su geografska blizina Evropske unije, ali i činjenica da određene zemlje članice idu i korak dalje i potiču dolazak visokokvalifikovanih imigranata sa Zapadnog Balkana.

Ona je objasnila da se na izvestan način može odrediti cena odlaska ljudi iz regiona.

„Troškovi visokog obrazovanja po osobi se u proseku kreću od preko 18.000 evra u Albaniji do 34.000 evra u Srbiji“, ukazala je Bregu.

Kako je naglasila, u isto vreme, Bosna i Hercegovina godišnje troši više od 50 miliona evra na obrazovanje medicinskih radnika od kojih je moguće da će neki raditi u inostranstvu.

„Da li će Zapadni Balkan nastaviti sa proizvodnjom besplatne radne snage za druge ili ćemo napraviti okruženje u kojem će naša omladina željeti ostati“, upitala je Bregu.


„Zapadni Balkan bi uskoro mogao postati društvo koje stari“


Podsetila je na rezultate ovogodišnjeg istraživanja Balkan Barometar, koji pokazuju da 47 odsto mladih navodi mogućnost zapošljavanja kao najvažniju oblast kojoj vlast treba dodatno da se posveti.

Za njom ide obrazovanje, koju je kao važnu oblast navelo 38 odsto, a sigurnost 26 odsto mladih.

Bregu je napomenula da je istraživanje pokazalo i da 70,6 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 25 godina razmatra da živi i radi u inostranstvu.


„Ako se te namere ostvare, Zapadni Balkan bi uskoro mogao postati društvo koje stari“, upozorila je Bregu.

Prema njenim rečima, region treba brzo delovati, te da negovanje odnosa s dijasporom i korištenje emigracije mogu biti dobre mogućnosti.



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR