Glas Javnosti

PAKAO ZA ŽITELJE ŠTRPCA: Teško nam je da se naviknemo, dinar bio i ostao naša valuta (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Od uredbe tzv. centralne banke kosova kojom je zabranjen platni promet u dinarima prošlo je četiri meseca, a meštani opštine Štrpce ističu da se još nisu navikli na život bez dinara i da im nova situacija sve teže pada.

Jedan od meštana Jovica Simanović ističe da sada mora po penziju u Bujanovac i da je morao da podnese zahtev za novu platnu karticu kako bi mogao da konvertuje dinare u evre.

"Kako da se naviknemo, do juče smo koristili i jednu i drugu valutu, a sada ne. Treba da idem do Bujanovca da uzmem penziju. Poslednji put kad sam bio naručio sam drugu karticu da mogu u NLB banci da podižem novac, pa da pretvaramo u evre, teško je", ističe Simanović

Veselinka Stojanović ističe da je situacija teška jer su navikli da sve rade sa dinarima.

"Prošlo je mnogo vremena od kada su nam ukinuli dinar i još uvek je jako teška situacija, jer smo navikli da radimo sa tim novčanicama uglavnom. Videćemo kako će biti na dalje, da li ćemo se navići, ali da je teško bez upotrebe dinara jeste", ističe Stojanović



I Danilo Kecić ističe da je dinar jedina valuta za njegove sugrađane i izrazio nadu da će se ponovo vratiti u upotrebu.

"Polako krećemo da se navikavamo iako smo paralelno koristili i dinare i evre. Jako je teško jer je dinar naša valuta i uvek će biti, i mislim da bi opet trebalo da se krene sa korišćenjem dinara ovde", kaže Kecić.

Miodrag Markagić ukazuje da je nakon zabrane uvoza hrane iz Srbije na red došla i zabrana srpske valute te da Priština na taj način nastavlja sa maltretiranjem srpskog naroda na Kosovu.

"Kako možemo da funkcionišemo bez naše valute? Ja sam išao u inostranstvo i svuda funkcioniše svaka valuta. Nije mi jasno zašto to rade, to je neshvatljivo. Ukinuli su nam hranu iz Srbije, imamo probleme  kad prelazimo na granici, maltretiranja, sve je u njihovim rukama i sada je došlo do valute. Imate hiljadu valuta i nisam čuo da je negde neka valuta zabranjena", ističe Markagić.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR