Glas Javnosti

ČETIRI MESECA OD UKIDANJA DINARA NA KOSOVU I METOHIJI: Građani severne Kosovske Mitrovice strahuju od novih poteza Prištine (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Četiri meseca od odluke tzv. centralne banke kosova o ukidanju dinara građani Severne Mitrovice ne mogu da se naviknu na nove okolnosti.

Kako kažu uznemireni su zbog ukidanja srpske valute na Kosovu, ali i ostalih odluka Prištine poput otvaranja mosta na Ibru.

I dok jedan deo njih strahuje da će zbog pitisaka srpski narod početi da napušta Kosovo, drugi su odlučni da istraju u svojoj borbi za opstanak.

Jedan stariji Mitrovčanin ističe da mu je veoma teško da prihvati da više ne može da koristi dinar.

"Kako da nije teško, nemaš ništa, nigde dinara i još malo šta da radimo? Da idemo ili da uzmemo evre. Ma da su samo dinari nego se sve izmešalo, vidite kakva je situacija oko mosta. Narod će da ide, a niko neće ni da zna što su otišli. Nema kolona samo vidiš nestaju ljudi, odlaze", rekao je on za Kosovo onlajn.

Njegov sugrađanin pak kaže da je bilo i gorih situacija te da će se i "situacija sa dinarom nekako rešiti". Primećuje da su građani pomalo rastrojeni.


"Nije ništa više isto još nikako da se naviknemo sa tim dinarom. Ni Crnogorci nisu mogli marku da izbace tako lako. Tako i mi dok uvedemo taj evro proći će neko vreme, ne može to odjednom. Teže je od kako nema dinara, svi gledamo kako šta, raspitujemo se, čekamo, zapitkujemo. Malo smo sad svi rastrojeni", zapaža on.

Ističe da građani idalje odlaze u Srbiju da podignu svoja primanja.

"Idemo po prelazima podižemo novac da bismo mogli da ostvarimo tu neku egzistenciju svoju. Tako izdržavamo nekako, moramo da se borimo čuvamo ovo što imamo, neka je teško, bilo je i teže ali ćemo da se održavamo, šta da radimo, to je to", naveo je on.

Jedan od penzionera naglasio je da su pošte u Severnoj Mitrovici zatvorene zbog čega penziju podiže u Raškoj.

"Vrlo je teško. Po penziju moram da idem u Kraljevo u Rašku, ovde je pošta zatvorena. Dinare uzimaju u našim prodavnicama", rekao je on.


Glas javnosti/Kosovo onlakn
 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR