Glas Javnosti

Ovo ulje može vam pomoći u otklanjanju stresa i ublažavanju nesanice

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Eterična ulja, utiču na poboljšanje zdravstvenog stanja na blag i prirodan način. Lavanda je visoko cenjena biljka u aromaterapiji prvenstveno zbog toga što ćini da se duh uskladi, umiri i postigne ravnoteža uma.

Lavanda (Lavandula hybrida) zimzelena mirisna polugrmovita biljka, koja se uzgaja kao ukrasna biljka u baštama i parkovima. Deo biljke iz koje se dobija ulje: stabljIka, list, cvet. Lavanda cveta u različito vreme tokom vegetacije. Žetva počinje od kraja proleća sve do leta, pa i kasnije. Vreme žetve zavisi od krajnjeg proizvodu.

Eterično ulje lavande umiruje, opušta i otklanja umor.  Smanjuje nervnu napetost i stres, kao i naglu promenu raspoloženja.  Otklanja nesanicu i omogućava miran san. Pomaže kod migrene i glavobolje, osvežava vazduh u prostorijama. Zahvaljujući antiseptičkom delovanju, odlično je u borbi protiv akni, bubuljica i ostalih infekcija kože. Vrlo često se koristi u kozmetici za negu kože nakon sunčanja, kako bi se koža oporavila od eventualnih oštećenja prouzrokovanih UV zracima. Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuku dobro će doći za otklanjanje stresa i ublažavanje nesanice. Ima jako antiseptičko dejstvo pa ćini odličnu zamenu za jod ili alkohol u slučaju povreda. 


Lavanda je visoko cenjena biljka u aromaterapiji prvenstveno zbog toga što ćini da se duh uskladi, umiri i postigne ravnoteža uma. Da bi se otklonila napetost izazvana svakodnevnim obavezama korisno je dodati nekoliko kapi ulja lavande u vodenu kupku, na kraju dana u večernjim satima. Esencijalno ulje lavande se dobija od destilacije parom klasova ili cvetnih glava biljke Lavandula. Postoji niz sorti koje se obično koriste u komercijalnoj destilaciji, od kojih svaka daje jedinstveni rezultat. Primećeno je da se kvalitet ulja zasniva ne samo na čistoći ulja, već i na procentu kamfora koji se u njemu nalazi. 

Eterično ulje lavande važi pravilo da ga ne smeju koristiti trudnice i dojilje, dijabetičari niti osobe alergične na lavandu. Cvet lavande je izrazitog mirisa, a eterično ulje lavande se koristi za pravljenje parfema. 

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR