Glas Javnosti

PREZAZIĆENO TRŽIŠTE LAVANDE: Neizvesna budućnost "ljubičastog zlata"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Bugarskoj se završava još jedna uspešna sezona žetve lavande koja će dati nekoliko stotina tona mirisnog ulja, ali uprkos tome budućnost nekada unosnog posla danas izgleda više siva nego ljubičasta.

Prevelika globalna proizvodnja lavande poslednjih godina oborila je cene ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji. A bugarske destilerije sada strahuju da će novi propisi EU dodatno ugroziti njihovo poslovanje.
Ova balkanska članica EU, poznata inače po proizvodnji ružinog ulja u poslednje tri godine pretekla je Francusku i postala najveći proizvođač u svetu esencija od lavande.

Iako iz Brisela proizvođačima ovog ulja nude da se na izvesno vreme odloži primena novih propisa evro bloka koje ograničavaju prisustvo štetnih hemijskih supstanci u proizvodima sa etarskim uljima, sat polako otkucava.
Nikolaj Nenkov, šef destilerije Galen-N, jedne od najvećih u Bugarskoj zabrinut je da će uskoro morati da na svoje bočice sa uljem lavande zalepi nalepnice sa vidljivim zdravstvenim upozorenjima koje mogu da odbiju kupce.
- Strahujemo da će takve mere smanjiti potrošnju ulja lavande, što bi dovelo do toga da ovaj sektor nestane u nekim regionima, što je veoma loše s obzirom da je to dugogodišnja tradicija - kaže Nenkov za AFP.
Industrija etarskih ulja, inače, sve teže opstaje zbog niskih cena, nedostatka radne snage, klimatskih promena i štetočina, tako da planirane revizije propisa proizvođačima samo stvorile dodatnu napetost.
Od poznatih polja lavande koja okružuju Zelenikovo u centralnoj Bugarskoj, Preko Grčke do francuske Provanse, proizvođači ove biljke jedinstvenog mirisa udružili su se da brane svoj proizvod od, kako kažu, nepravednih zakona koje pišu činovnici u Briselu.
Širom EU proizvodnja eteričnih ulja su regulisana sa dva takozvana hemijska propisa poznata po nazivima REAĆ i PLP.
Izmenama oba zakona EU nastoji da potrošačima i kompanijama pruži bolje informacije o mogućem postojanju štetnih "hormonski aktivnih supstanci", komponenti u kozmetičkim proizvodima koje mogu da izazovu rak ili alergijske reakcije.
Suočen sa otporom proizvođača Savet EU je predložio četvorogodišnje izuzeće od stupanja na snagu ovih zakona.
- Problem nije rešen, ali ovo odlaganje je veliki korak napred - kaže Nenkov.

U pokušaju da ublaži zabrinutost velikih evropskih proizvođača mirisnih ulja portparol Evropske komisije kaže da EK ipak nema planove da počne da zahteva analizu baš svakog "molekula u esencijalnim uljima" ili da ih zabrani, jer su ta eterična ulja već definisana kao hemijske supstance.
Da bi se dobio jedan kilogram ovog ulja koje naši susedi zovu "ljubičasto bugarsko zlato" potrebno je 120 kilograma lavande. Ali zbog porasta proizvodnje lavande i u drugim delovima sveta među kojima prednjači Kina došlo je do pada cene ovog mirisnog ulja na svetskom tržištu.
Cene ulja lavande su sa maksimalnih 140 EUR po kilogramu u 2018. godini pale na 20-35 EUR i sada jedva pokrivaju troškove proizvodnje.
- U protekle tri godine došlo je do globalne prekomerne proizvodnja ulja lavande, pri čemu je ponuda nadmašila potražnju, što je dovelo do toga da sve više farmera odustaje od useva ove grmaste biljke, kaže Nikolaj Valkanov, analitičar InteliAgro istraživačkog centra iz Sofije.
Poljoprivrednici priznaju da će pre ili kasnije morati da unište neka od svojih mirisnih polja da bi mogli da ponovo postignu cenu ulja koja im omogućava da prestanu da posluju sa gubitkom.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR